maanantai 22. elokuuta 2016

Vauhdikaasti uuteen viikkoon

Viime viikonloppu oli vauhdikas lähiruokasafari-viikonloppu, jonka kruunasi vauhdikas Larkspurin keikka. Kiitokset kaikille poikenneille, kiitokset bändille ja kiitos Rich järjestelyistä! Sääkin oli koko viikonlopun ajan mitä mainioin, ei ikinä olisi uskonut, että pitkällä elokuussa jo mennään.

Viikko alkoi hiukan sumuisen suhruisena, mutta säästä huolimatta satokausi jatkuu edelleen. Marjoista poimitaan tällä hetkellä mansikkaa, pensasmustikkaa, vadelmaa ja karviaista.

Omenoita on myynnissä Puimasuulilla neljää eri sorttia: Huvitusta, Valkeaa Kuulasta, Vuokkoa ja Mahnalan Makeinta. Huvitus on vanha suomalainen lajike, joka on mautaan makea, pehmeä ja mieto. Huivtus on käytetty MTT:llä (nyk. LUKE) Vuokko-omenan jalostuksessa. Vuokko-omenat ovat makeita, ja ne ovat erittäin mehukkaita ja maukaan rapsakoita. Valkea Kuulas on kesäomenoiden klassikko: melko voimakas happoinen ja mehukas. Ja sitten on vielä se Mahnalan Makein: Mahnalan Makein on peräisin yhdestä perusrungosta, jonka jaloverso kuoli. Perusrungon omenat ovat usein pahanmakuisia, mutta tämän olivatkin erittäin mahukkaita ja makeita. Omenat ovat kooltaan melko pieniä ja väriltään vihreitä, mutta kerran haukattuaan ei malta olla syömättä loppuun.

Omenoiden kanssa puuhastellaan nyt paljon, koska puristamme omenamehua kerran-pari viikossa. Seuraava puristuspäivä on tuleva keskiviiko 24.8. Omenamehun puristuspäivänä myymme tuoremehua joko omaan astiaan tai valmiiksi pullotettuna. Omenatuoremehu säilyy puristuksesta vajaan viikon verran jääkapissa. Pakastettaessa maku säilyy myös tuoreena ja raikkaana. Emme suodata mehua, eli omenamehun joukossa on myös omenan kuitua.

Vihannespuolella sokerimaissin poiminta on hyvässä vauhdissa. Sokerimaissista meillä on viljelyssä kaksivärisiä eli kelta-valkoisia ja keltaisia lajikkeita. Aito sokerimaissi on makeaa, rapeaa ja mehukasta, ja sitä voi popsia sinällään tai kypsentää haluamallaan tavalla. Tänä vuonna maissit kasvavat hiukan kauempana Puimasuulilta kasvien vuoroviljelyn vuoksi, mutta parkkipaikka on myös maissimaan vieressä.

Ei kommentteja: