torstai 29. kesäkuuta 2017

Mansikkakausi etenee hiljakseen

Mansikkakausi etenee, mutta viimeisimmän viikon viileä sää on selkeästi hidastanut marjojen kypsymistä. Toistaalta hyvä näin, koska samalla saatiin vettä eli viileä ja sateinen sää on marjojen kypsymisen sijasta kasvattanut mansikoiden kokoa. Pieniä määriä saa kerättyä jo melko helposti, mutta suurempien määrien keräämisessä kuluu vielä aikaa. Sääennuste toisaalta lupaa nyt melko lämmintä ja sateetonta kautta, mikä todennäköisesti johtaa mansikan kypsymistahdin kiihtymiseen. Tällä hetkellä meillä pääsee keräämään Emily- ja Solprins-lajikkeita, mutta myös Polka- ja Sonata-lajikkeissa on jo kypsiä marjoja siellä täällä. Kaikki lajikkeet sopivat hyvin kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin: kakkuihin, sinällään syötävksi, pakkaseen, hilloihin. Jokaisella mansikkalajikkeella kuitenkin oma arominsa, ja samoin mansikoiden sokeri- ja happomäärät vaihtelevat. Monesta vähähappoisemmat, tuoreena miedompi makuiset maistuvat pakastuksen jälkeen vähemmän happamalta - kannattaa siis tehdä vertailua, ja kirjoittaa pakastusrasioihin myös mansikkalajikkeen nimi. Myös mansikoiden väri on erilainen eri lajikkeilla, ja värin erilaisuus näkyy myös esimerkiksi hillon värissä - ja meillä myös mansikkamehun värissä. Eri lajikkeista tehdyt mehuerät ovat hiukan eri punaisia, jos tarkasti katsoo.

Ei kommentteja: