tiistai 29. elokuuta 2017

Maissin itsepoiminta alkaa

Huomenna keskiviikkona aloitetaan maissin itsepoiminta. Meillä on viljelyssä taas useampia lajikkeita, ja maissikauden kestoksi arvioidaan reilu nelisen viikoa - jos kelit vain suosivat, eikä tule pahoja pakkasöitä. Sokerimaissista voi nauttia monella tapaa: syödä sellaisenaan, grilölata tai keitää perunoidne tapaan höyrykattilassa - ja tietysti pakastaa talveksi. Pakkasesta jäätyneet maissintähkät kannattaa käyttää kuten tuoreet, eli laittaa jäisenä joko grilliin tai höyryyn kypsymään.

Sipulit ovat  nauttineet kesän säistä, ja kasvaneet ennätyssuuriksi. Suurimmat sipulit ovat 200 - 300 g painavia jötiköiotä - jos reseptissä lukee siis 2-3 sipulia, niin sipulia rakastava varmaan ihastuu lisättyyn sipulimäärään. Sipulin itsepoiminta on mahdollista: olemme nostaneet sipulia kuivumaan myyntikatokseen, mistä niitä voi valita pussiin. Sipulit kannattaa levittää kuivumaan, tai sitten letittää leteiksi.

Sipuleiden ja maissin lisäksi itsepoiminta jatkuu marjoilla: vadelmia, mustaherukoita ja karviaisia on nyt hyvin, ja pensasmustikatkin kypsyvät pikkuhiljaa. Mansikan itsepoiminta jatkuu vielä sen aikaa, kun Makwina-mansikoista löytyy kypsiä marjoja.

Omenakausi on myös korkattu, ja huomenna puristetaan ensimmäinen omenamehuerä. Nyt syksyllä teemme myös rahtipuristusta - eli jos omenavuori yllättää, niin teemme omenoista herkkumehua. Mehuasioissa kannattaa soittaa etukäteen (p. 0400 - 625 636), ja sopia puristusaika.

Ei kommentteja: