maanantai 7. elokuuta 2017

Vadelma-vauhtia

Vadelmien kypsyminen on alkanut nyt todenteolla, ja varmaankin nyt tässä seuraavien viikkojen aikana vattukausi on parhaimmillaan. Nyt aluksi kypsyvät pensaiden uloimpien oksien marjat, ja mitä pidemmälle kausi etenee, sitä syvemmälle pensaaseen joutuu kurkottamaan.  Avomaan vadelmista meillä on viljelyssä perinteikäs ja aromikas Muskoka-vadelma, joka soveltuu hyvin tänne pohjoisiin olosuhteisiin - se ei ole kovin kranttu sään suhteen.

Mansikkaakin kerätään päivittäin, mutta päivittäiset satomäärät vaihtelevat jo paljon. Erityisen kaunista marjaa on tällä hetkellä Salsa- ja Malwina-lajikkeissa, ja uutterimmat löytävät vielä Polka- ja Sonata - riveistä kypsiä marjoja.

Mustikan satokausi on aluillaan. Saskatoonin sato rupeaa kääntymään laskusuuntaan, mutta kypsiä marjoja ja raakileita on edelleen toki pensaissa.

Herukoista poimittavissa on nyt puna-, valko- ja viherherukoita sekä hiukan verran myös mustaherukkaa.

Marjalajien runsaus on siis varsin mahtava - ja marjojen herkullisuus myös! Kannattaa kuitenkin aina pirauttaa  p. 0400  - 625 636 ennen marjaretkelle lähtöä ja varmistaa marjatilanne. Marjaretkeä suunnitellessa kannatta lukaista myös  tämä Helsingin Sanomissa julkaistu artikkeli, jossa kerrotaan marjojen terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Ei kommentteja: