sunnuntai 13. elokuuta 2017

Marjarunsaus

Vadelmakausi on nyt parhaimmillaan, ja kypsiä, suuria vadelmia on helppo poimia. Suurimmat marjat toki yleensä löytyvät hiukan oksien alle kurkistamalla, mutta isokokoisia marjoja on myös muuallakin pensaissa. Vadelmat kannattaa kerätä pensaista suoraan pakastepurkkeihin, koska tällöin vadelmat säilyvät irtonaisina ja kokonaisia myös pakasteessa.

Herukkapensaissa on myös jo kypsiä marjoja: punaiset, valkoiset ja vihreät herukat ovat täysin kypsiä, ja niidne keruu on helppoa. Mustaherukoista Öjebyn-lajikeessa on jo kypsiäkin marjoja, mutta poimiessa pitää olla tarkkana. Suurimarjainen Mortti-lajikkeen kypsyminen alkanee reilun viikon päästä.

Pensasmustikassa kypsiä marjoja on tällä hetkellä vielä vähän, aivan alkusatoa keräillään. Pensasmustikkakausi jatkunee syyskuun puolelle asti, jos sää ei tee mitään tepposia. Nyt tässä vaihessa eniten marjoja on Aino- ja Alvar-lajikkeissa, mutta jonkin verran kypsiä marjoja on myös Northblue- ja Arto-lajikkeissa.

Mansikkakausi jatkuu edelleen, toki määrät ovat jo pienempiä kuin muutama viikko sitten. Tällä hetkellä eniten on ehkä Malwina-lajiketta, mutta sitkeimmät poimijat ovat löytäneet vielä musitakin lajikkeista hyviä marjoja.

Ei kommentteja: