torstai 3. elokuuta 2017

Sadetta poudalla

Säätila on normalisoitunut tavanomaiseksi suomalaiseksi kesäsääksi: välillä sataa, välillä paistaa. Nämä kaksi sääilmiötä saattavat vaihdella monta kertaa päivän kuluessa, ja ainoastaan sadetutkaennusteesta voi saada jotain vinkkejä  - tai sitten ei. Sateet saattavat olla melko paikallisia, ja usein ne kiertävät Mahnalan ja siis myös meidän tilan joko Sasin notkon kautta tai järveä pitkin kirkonkylälle. Tuulet ovat olleet melko voimakkaita, mikä on hyvä: marjakasvustot kuivuvat nopeasti ja kypsät marjat säilyvät napakoina.

Mansikkakausi jatkuu edelleen, nyt ollaan päästy keräämään ensimmäisiä kertoja tummanpunaista Malwina-lajiketta. Salsaa on myös, ja ahkerimmat löytävät vielä makoisia Polka- ja Sonata-mansikoitakin. Valmiiksi poimittuna on päivittäin myös jonkin verran Vibrant- ja Korona-lajikkeita. Nyt on siis hyvä hetki järjestää mansikkamakutesti - mikä mansikkalajike on suosituin? Mansikoiden sokeripitoisuus on suurin piirtein sama tällä hetkellä lajikkeesta riippumatta, mutta koska jokaisella mansikalla on mm. erilainen määrä happoja, maistuvat mansikat suussa erilaisilta. Jotkin mansikat, kuten esimerkiksi Koronan, tunnistaa helposti jopa silmät sidottuna hedelmäisen aromaattisesta tuoksustaan.

Vadelman ystäville tiedoksi, että vadelman satokausi on pyörähtämässä täyteen vauhtiin ihan juuri. Joka päivä kypsyy enenmmän ja enemmän vadelmia, ja päivittäin pystytään kerämään yhä useammasta rivistä.

Mansikan ja vadelman lisäksi saskatoon-marjat sekä puna- ja valkoherukat ovat kypsiä. Pensasmustikkamaalla löytyy jo ensimmäisiä kypsiä marjoja.

Marjaretki kannattaa aloittaa soittamalla, erityisesti jos himoitseee mansikoita tai vadelmia. Muita marjoja pääsee poimimaan ilman varausta.

Valkosipuli on tänä vuonna kasvanut melko suurikyntiseksi, ja tällä hetkellä myynnissä on myös pienen pallon muotoisia, yhdestä kynnestä muodostuneita valkosipuleita. Valkosipulia on myynnissä täällä meillä tilamyymälässä.


Ei kommentteja: