perjantai 29. kesäkuuta 2018

Mansikan itsepoiminnasta

Helsingin Sanomissa oli juttu mansikan itsepoiminnasta tänään, tässä linkki siihen. Mansikan itsepoimintakausi on tosiaan nyt meilläkin täydessä vauhdissa, ja joinakin päivinä joudumme rajoittamaan pellolle otettavien noukkijoiden määrää. Käytännössä se tapahtuu varausten avulla - meillä on käytössä ihan perinteinen varauskirja, johon kirjataan nimi sen päivän kohdalle jolloin haluaa tulla.  Varauksen voi tehdä puhelimitse (p. 0400 - 625 636 tai 03 - 3711 163). Parhaiten olemme tavoitettavissa aukioloaikojen puitteissa, eli ma - pe klo 8 - 20, la klo 8 - 19 ja su klo 10 - 20.  Itsepoimimaan meillä pääsee ma - pe klo 8 - 18, la klo 8 - 16 ja su klo 10 - 18. Itsepoiminta-aikaa varatessa ei tarvitse tietää tarkkaa kellonaikaa, koska on tulossa - meille päivä on tärkein, jotta osaamme arvioida päivittäin pelloille mahtuvan poimijoiden joukon.

Itsepoimintaan kuljetaan meillä pellonlaidassa olevan punnituspisteen kautta, jossa mukana olevat tyhjät astiat punnitaan. Mansikoita varten kannattaa ottaa mukaan astia, toki meiltäkin saa halutessaan laatikoita tai rasioita poimintaa varten. Punnituspisteestä matka jatkuu traktorikyydillä mansikkapellon laitaan, jossa mansikkaoppaat ohjaavat riveille.

Itsepoimiessa kannatta mansikan lehtiä hiukan kääntää, ja tutkia tarkoin minne kypsät mansikat ovat piiloutuneet. Kypsät marjat kerätään astiaan tai suuhun, huonot marjat riviväliin. Raakileet saavat luonnollisesti vielä jäädä - vaikka itseasiassa vihreistä, vielä raakilevaiheessa olevista mansikoista voi keittää hilloa. Meidän tilalla mansikkarivien poiminnassa käytetään merkkinä tikkua, jota poimija siirtää eteenpäin. Merkki näyttää siis, mihin asti rivi on kerätty ja mistä seuraava poimija voi jatkaa.

Kun astiat ja maha ovat täynnä, traktori kuljettaa takaisin punnituspisteelle, missä poimitut marjat maksetaan kerätyn kilomäärän perusteella. Meillä on käytössä minimimaksu, joka on 5 €/henkilö. Tämän hetkisellä mansikan hinnalla se tarkoittaa siis, että jokaisen itsepoimijan on tuotava vajaa kilo marjoja punnitukseen ja maksuun. Minimimaksu on ollut  meillä käytössä jo viitisen vuotta, ja syitä sen käyttöön ottoon oli useita. Näimme  - ja työntekijämme näkivät - kuinka ihmiset keräsivät astiat täyteen mansikoita, istuivat syömään ne pellonlaitaan ja toivat tyhjät astiat punnitukseen - eivätkä siis maksaneet mitään. Jonkin verran oli myös tapauksia, että mansikoita kerättiin pelloilta, mutta juuri ennen punnituspistettä ne heitettiinkin pois, maahan. Lähellä kahvilaa olevat marjamaiden rivit olivat usein myös tyhjiä poimijoiden mennessä, mikä luonnollisesti kiukutti kaikkia - poimijoita, jotka olettivat pääsevänsä keräämään mansikoita ja meitä, jotka oletimme pellossa olevan mansikoita.

Mutta tässä tällaisia hajatelmia Helsingin Sanomien jutun herättämänä. Tällä hetkellä poiminta on helppoa, ja nyt sääennusteessa oleva viileämpi sää hidastaa mansikan kypsymistä. Avomaansato jatkunee arviolta reilun parin viikon ajan - toki tässä alkuvaiheessa poiminta on helpompaa kuin satokauden loppupäässä. Heinäkuun loppupuolella ns. satotaimet alkavat tuottaa marjoja - satotaimet ovat siis pakastettuja mansikantaimia, jotka on istutettu vasta kesä-heinäkuun vaihteessa, ja nyt  ensimmäisenä vuotenaan tuottavat marjoja heti normaalin satokauden perään. Ja syksyllä - jos nyt alkavat istutukset onnistuvat - mansikkakausi jatkuu vielä tunnelinsadolla.

Ei kommentteja: