Muutaman viileämmän hetken jälkeen lämpö on palannut, ja aurinko on hellinyt. Monenmoiset marjat ovat nyt kypsiä: vadelmaa, kaikenvärisiä herukoita, karviaisia, pensasmustikkaa - ja ahkerimmat poimijat ovat löytäneet vielä mansikoitakin. Avomaalla mansikkaa on vielä noissa uusissa, keväällä istutetuissa mansikkamaissa. Mansikka istutetaan nykyään taimilla, jotka ovat ehtineet ensimmäisenä vuotetaan kasvattaa kukkanuput. Nämä taimet laitetaan kylmiöön, jossa ne ovat juuri ja juuri pakkasen puolella istutukseen asti. Mansikat tuottavat ensimmäisenä vuotetaan sadon myöhästetysti, ja sitä seuraavina vuosina kulloisellekin lajikkeelle normaaliin aikaan. Mansikka voi olla samassa paikassa 3-5 vuotta, minkä jälkeen mansikkamaasta irrotetaan syksyllä muovit ja se kynnetään. Seuraavina muutamana vuotena samassa maassa kasvatetaan jotakin muuta, kuten hernettä, perunaa, viljaa, sipulia. Tämä kiertoviljely on hyväksi maalle ja edistää kasvien terveyttä. Se mahdollistaa myös esimerkiksi karjanlannan käytön - maaperän mikrobit ja vähän suuremmatkin eliöt rakastavat orgaanista materiaalia eli siis lantaa, pehkua, kasvien juuria ja lehtiä ynnä muuta sellaista. Joitakin vuosia sitten, kun uusimme kastelujärjestelmämme runkovesiputken, oli hieno havaita maan hyvä rakenne. Runkovesiputki rakennettiin routarajan alapuolelle, ja ainakin sinne asti peltomaassa oli hyvä mururakenne. Hyvä mururakenne tarkoittaa, että peltomaassa on ilmaa, se ei ole kovaa - ja esimerkiksi matoja on paljon.
Ensi viikosta alkaen tilamyymälämme ja itsepoiminnan aukioloaika muuttuu. Tulevasta maanantaista 2.8. alkaen tilamyymälä on avoinna ma-la klo 9-19 ja su klo 10-19. Itsepoimimaan pääsee (satotilanteen salliessa) ma-pe klo 9-18, la klo 9-14 ja su klo 10-18. Osa myyntipisteistämme on sulkeutunut tältä kaudelta, ja kiitämme asiakkaita. Muutamat myyntipisteemme jatkavat vielä, ja aukioloajat ovat helpoiten tarkistettavissa täältä: www.yrjolanmarjatila.fi eli siis meidän tilan omilta nettisivuilta.
Satokausi on alkamassa elokuun alkupuolella omenalla ja sokerimaissilla. Niistä lisää myöhemmin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti