lauantai 17. heinäkuuta 2021

Vadelmaa, vadelmaa, vadelmaa ja tietoa muistakin marjoista ja kasveista

Helle on hellinyt, välillä on hellintä tuntunut melkein liialliseltakin. Onneksi lämmin ei kuitenkaan luita riko. 

Vadelmakausi on muuten nyt parhaimmillaan - vadelmia on nyt runssati kypsänä, ja poiminta on helppoa. Vadelmia poimiessa kannatta kurkata pensaaseen myös alaviistosta, koska yleensä ne suurimmat piilottelevat siellä pensaan keskellä.

Herukoista kypsiä on poimittavissa jo punaisista, vihreistä sekä valkoisista, Hoppua kannattaa pitää, koska pitkään jatkuneet helteet ovat kiirehdittäneet kypsymistä. Mustaherukatkin ovat hyvin pian kypsiä. Saskatoon-pensaissa on myös jo runsaasti poimittavaa sekä paikoin pensasmustikassa. Mansikkaakin sitekeimmät poimijat vielä avomaalta ovat löytäneet. Valmiiksi poimitut mansikat kerätään meillä pääsääntöisesti tunnelista tällä haavaa.

Sipulin ja valkosipulin itsepoimintaa olisi tarkoitus aloitella nyt alkavan viikon aikana, välttämättä huomiseksi ei taideta saada aikaiseksi. Sipulien itsepoiminta järjestetään itsepoiminnan vieressä olevaas katoksessa, ja keruu tapahtuu siis pöydältä.

Pavun koekorjuuta ollaan aloiteltu, ja varmaan tässä pikkuhiljaa määrät lisääntyvät. Pavusta meillä on viljelyssä perinteistä leikkopapua vihreänä ja punaisena lajikkeena. Papuja ja herneitä sopivat myös pakastukseen. Ne kannattaa pakastaa ilman sen kummoisempia esikäsittelyjä ja ryöppäyksiä - pakkasesta ne kannattaa laittaa suoraan jäisenä kiehumaan, niin maku ja rakenne säilyvät kesäisenä.

Maissimaa heilimöi muuten nyt komeasti, ja ensimmäiset auringonkukatkin ovat aukaiseet nuppujaan. Aikamoinen satorunsaus joka puolella, kerättävää riittää monille käsille.


Ei kommentteja: