lauantai 10. heinäkuuta 2021

Vadelman itsepoiminta

 Tässä muutama vinkki vadelmanpoimintaretkeä varten.

Vadelman itsepoimintakausi alkaa huomenna su 11.7. Nyt alkuvaiheessa kerättävät määrät ovat pieniä, mutta pian on näköpiirissä runsauden aika vadelmamailla. Ennen marjaretkelle lähtöä on hyvä soittaa (p. 03 - 3711 163 tai p. 0400 - 625 636)  ja varmistaa varaamalla poimintapaikka. Pääsatokauden aikana saatamme joutua rajoittamaan poimijamääriä, jolloin poimimaan pääsee ensisijaisesti varaamalla. Puhelimitse meidät tavoittaa parhaiten aukioloaikoina: ma - pe klo 8 - 20, la klo 8- 19 ja su klo 9 - 20. Itsepoiminta on avoinna: ma - pe klo 8 - 18, la klo 8 - 14 ja su klo 9 - 18, mikä tarkoittaa, että näinä ajanjaksoina pääsee pellolle. Poimia voi myöhempään, muun aukioloajan puitteissa.

Perussäännöt ovat vadelmamailla samat kuin mansikan itsepoiminnassa: noudata annettuja ohjeita, nouki vain osoitetulta riviltä, ja kysy tarvittaessa vadelmaoppaalta (esim. toista poimintapaikkaa, missä on WC, missä voi pestä kädet  jne). Meillä vadelmapenkeissä merkkeinä toimivat poimintapöydät, joita siirretään rivissä eteenpäin sitä mukaa kun kerätään. Pöytä jätetään siis siihen, mihin oma kerääminen päättyy. Tällöin seuraavan kerääjän on helppo jatkaa. Vadelmamailla on myös jonkin verran erilaisia muovituoleja ja -penkkjä, joita voi halutessaan käyttää poimiessaan. Kypsät marjat kerätään purkkin tai suuhun, huonoja on hyvä tiputella riviväliin.

Vadelma on herkästi rikkoutuva marja, minkä vuoksi se kannattaa kerätä suoraan pakastepurkkiin. Purkit ja niiden kannat punnitaan ennen marjamaille menoa tyhjänä. Kun purkkien paino tyhjänä vähennetään täysien purkkien painosta, saadaan selville marjojen paino. Maksu perustuu poimittujen marjojen kilomäärään. Myös vadelmien itsepoiminnassa meillä on käytössä itsepoiminnan vähimmäisostosmäärä, joka peritään henkilöä kohti.

Vadelman oksissa on jonkin, verran piikkejä, jotka saattavat raapia. Yksinkertaisin suojautumistapa on käyttää pitkähihaista paitaa tms. Hattu, juomapullo ja sopivat eväät on myös tarpeellisia vadelmamailla.

Ei kommentteja: