sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Hellettä odotellessa

Mansikkaa on kypsynyt pikku hiljaa enemmän: aikaisissa Emily-, Solprins- ja Emily- lajikkeissa on nyt pääsato, ja ensimmäisiä Korona- ja Polka-mansikoita on kerätty. Ensi viikolle on ennustettu hellettä, mikä tulee kypsyttämään mansikoita ennätysvilkasta tahtia. Nyt kannattaa siis ryhtyä mansikan säilöntään.

Vilskettä on siis riittänyt: ensi viikolla, heti alkuviikosta, taidetaan poimia kaikkilla mansikkamailla, ja tässä viikonlopun aikana on tehty valmistelevia töitä sitä varten. Kesänuhaa on ollut myös liikkeellä, ja tämä on vaikuttanut siihen, mitä on saatu tehtyä. Yllätyksellinen kasvukausi on myös osaltaan haastanut: tämä äärimmäinen lämpötilavaihtelu tekee töiden ajoittamisesta vaikeaa. MUtta ehkäs e on myös maanviljelyn suola ja pippuri: ennalta ei voi tietää, millainen sää vaikkapa huomenna on, ja mitä haasteita se tuo tullessaan.

Maissi muuten kasvaa kohisten, voi olla että tänä vuonan korjataan ensimmäiset tähkät jo heinäkuun puolella. Meillä on tänä vuonna taas viljelyssä useampia maissilajikkeita, ja ensimmäistä kertaa meillä on viljelyssä myös paukkumaissia. Paukkumaissi, eli siis "popcorn", on maissin muoto, jonka jyvät poppaavat. Sokerimaissi on taas makea maissin muoto, mitä meillä on suurin osa kylvöksistä.


Ei kommentteja: