perjantai 19. heinäkuuta 2013

Hidasta kiirettä

Mansikkaa löytyy yhä, mutta mansikan nälkäinen saa pidemmän ajan viettää pellolla kuin esimerkiksi viikko sitten. Kokeneet poimijat ovat vielä löytäneet, ja toisaalta näiden loppusadon mansikoiden sokeripitoisuus on huimaava: keskimäärin mansikoiden sokeripitoisuus on 8 - 10%, mutta näissä loppukauden mansikoissa sokeria voi olla jopa 20%. Toisaalta niissä on vähemmän vettä, että ehkäpä ne ovat jotenkin "tiiviimpää".

Jos mansikannälkäisillä alkaa olemaan kiire, niin sitten taas vattumaalla satotahti on huomattavasti hitaampi. Viileä sää on hidastanut vadelman kypsysmistä: joka päivä vattua kypsyy, mutta sillä tavoin rauhakseltaan, vähitellen. Tällä hetkellä sääennusteet lupaavat viileän sään jatkuvan, mikä siis pitää vadelman kypsymistahdin hitaana.

Hernettä on muuten nyt hyvin, ja sitä kannattaa tulla itsepoimimaan. Herneen voi pakastaa helposti: palot vain riivitään, ja herneet pakastetaan sinällään, raakana. Pakastus kannattaa tehdä sellaisiin sopivan kokoisiin annospusseihin tai -rasioihin, mistä on helppo talvella ottaa sopivan kokoinen annos. Tuoreena pakastettuja herneitä voi käyttää sinällään esimerkiksi salaattiin, tai sitten luonnollisesti ne voi lisätä vaikka keittoon makua tuomaan. Vesitilkassa kiehautetut pakasteherneet ovat myös mukava lisäke talvella....ja nyt tähän aikaan kesästä kannatta keittää apposia (eli vetoherneitä)!

Puna- ja valkoherukat ovat kypsyneet, ja ahkerat poimijamme ovat juuri keräilemässä myös niitä. Viherherukka ei ihan vielä ole kypsää, samoin mustassa menee vielä hetki. Myös herukat tuntuvat siis olevan kypsymässä normaalia aikaisemmin.

Pensasmustikka taitaa marjoista olla ainoa, joka on suurinpiirtein normiaikataulussa. Raakileita on, mutat kypsät marjat ovat vielä hajanaisesti, siellä täällä yksittäin.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Moi.
Nyt on pakko antaa hieman palautetta, laitanpa tänne, kun en löytänyt sähköpostiosoitetta.

Kävimme viime viikonloppuna ostamassa mansikoita teiltä. Kysyin myymälästänne, vieläkö saa laatikoissa mansikkaa. Lupasivat, että kaksi laatikkoa löytyy. Myyntitiskillä olleessa ilmoituksessa luki hinta 25 €/ltk. Vasta kotona aloimme epäillä, että kuinkakohan paljon mansikoita laatikossa on. Ja punnituksen jälkeen tulos oli pettymys: laatikollisessa oli noin 2,5 kg mansikkaa eli maksoimme viidestä kilosta lopulta 50 euroa. Olen ymmärtänyt, että laatikollinen mansikkaa painaa yleensä 5 kg? :(

Toivoisin, että myyntitiskin ilmoituksessa olisi hinnan lisäksi tieto, paljonko mansikkaa laatikollisessa on.

Terv.
Outi