sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Juhannusta!

Viileä sää on hellinyt tänä vuonna juhannuksena, ja rakeita satoi myös yhtenä aamuna hetken tässä Mahnalan mäellä. Aurinko on kuitenkin paistanut joka päivä  myös lähes pilvttömältä taivaalta, eli varsin vaihtelevaa säätä on ollut.

Viileys tekee hyvää mansikoille, niistä kasvaa suurempia. Sade on myös hyväksi siksi, että sade kastelee peltoja tasaisemmin kuin muuten kastelemalla saamme aikaiseksi. Sateen tuoma kosteus myös säilyy pidempään, mikä entisestään kasvattaa mansikoiden kokoa.

Tällä hetkellä pääsatoa kerätään Solprins-, Emily- ja Jonsok - lajikkeista. Ne soveltuvat hyvin Suomen vaihteleviin kesäsäihin: ovat aikaisia, hyvin talvehtivia  mansikoita, jotka soveltuvat moneen käyttöön: pakkaseen, hilloihin, mehuihin yms  sekä tietysti heti syöntiin. Aikaisimpien paikkojen Polkaa- ja Korona -mansikoita on jo kerätty, mutta isompia määriä näistä lajikkeista kypsynee viikon päästä.

Satokausi on korkattu myös sipulilla ja tillillä, ja keräämme niitä päivittäin myyntiin. Juuri nostetut, vasta keitetyt uudet perunat, sipulit ja tillit ovat mahtavia erikseen, mutta myös yhdistettynä toisetensa kanssa maistuvat hyvälle. Keitetyt kananmunat ryydittävät ruokaa tukevammaksi - munistahan voi tehdä vaikka kananmunakastikkeen, tai laittaa kananmunat tarjolle sinällään.
Ei kommentteja: