maanantai 30. kesäkuuta 2014

Hyvää mansikkaviikkoa!

Tällä viikolla Suomessa vietetään Mansikkaviikkoa, joka meillä huipentuu siis tulevana sunnuntaina 6.7. järjestettävään Mansikkasunnuntaihin. Mansikkasunnuntaina järjestettävään mansikkakakkukilpailuun voi ilmoittautua etukäteen joko netissä tai sitten meillä Puimasuulilla. Kilpailun tuomareina toimivat: tangokuningatar Johanna Debreczeni, Hanna Silander (tmi Purppurahelmi), Terja Moisio (Moision Kotipakari) ja Mahnalan Ympäristökoulun oppilaiden edustajat. Palkintona Mansikkakakkukilpailussa on tietysti mansikoita. Mansikkakakkukilpailun jälkeen kakkuja pääsee maistamaan Kakkupuffetissa, jonka järjestää Mahnalan Koulun Vanhempainyhdistys Mahla. Kakkupuffetin tuotto menee Mahnalan Ympäristökoulun toiminnan tukemiseen Mahlan kautta.

Kilpailun lisäksi Mansikkasunnuntaina on tarjollapaikalla ovat Kosken Plikat pappatuntureineen, ja he järjestävät mm. Neiti Kesäheinien kaunistautumispisteen ja paistavat makkaraa. Kosken Plikat kerää varoja syöpälasten hyväksi.

Sunnuntai on myös Runon päivä, ja paikalle on lupautunut mahnalalainen runo- ja sanataiteilija Jaana Kilpi-Kiukainen. Hän johdatta yleisöä nykyrunouteen teostensa avulla. Runon juhlaa vietetään myös laatimalla Runokakku Eino Leinon kunniaksi improvisaatio-ohjaaja Pia Koposen johdolla.

Mansikkasunnuntaihin kannattaa ottaa mukaan myös kirjoja, sillä Mahla järjestää kirjojenvaihtotorin.

Ennen tulevaa Mansikkasunnuntaita tätä viikkoa vietetään siis Mansikkaviikkona koko Suomessa. Mansikkaa kypsyy mukavaa tahtia, ja viileä sää on  kasvattanut marjojen kokoa paikoin valtaisaksi. Tällä hetkellä poiminnassa ovat Emily-, Solprins-, Jonsok-, Polka-, Korona- ja Sonata -lajikkeet, joten valinnan varaa riittää. Kaikilla mansikkalajikkeilla on oma arominsa ja värinsä, joten kannattaa maistaa useampaa lajiketta. Makuerot säilyvät myös pakastettaessa, eli kannattaa merkitä pakasteisiinkin lajikenimi, niin pystyy vertailemaan pakastettunakin eri lajikkeita. Itsepoimiessa mansikathan voi kerätä suoraan perattuina pakasterasioihin, ja nimikoida purkit jo valmiiksi pellolla. Tällöin kotona ei tarvitse muuta kuin pakastaa purkit.

Muutenkin satokausi on käynnistynyt vauhdilla, ja monenlaista tuoretta herkkua on myynnissä. Perunaa nostetaan päivittäiin, samoiin sipuleita niputetaan. Tilliä, persiljaa ja muita yrttejä on myynnissä Puimasuulilla, samoin kuin mangoldia ja lehtisalaattia.

Puimasuuli on myös avoinna joka päivä. Jos nälkä yllättää kesken poimintapäivän, Puimasuulilla on myynnissä Perunalounas eli vastanostettuja Siikliperunoita höyryävän kuumana, salaattia ja maankuuluja Teivon Lihan lihapullia kilohintaan. Puimasuulin lähistöllä rapsuteltavana pikkupukkeja, pässikaritsoja, kanoja ja tipuja. Hanhenpoikaset ulkoilevat, jos ei sada - niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin hanhenpoikaset eivät saa kastua ennen kuin untuvat ovat vaihtuneet höyheniksi.  Hanhenpoikasten untuvapeite läpäisee veden täysin, eikä kuiva helposti. Onneksi untuva muuttuu höyhenpeitteeksi nopeasti, ja sitten se "vesi valuu hanhenselästä" - niin kuin sanonta sanoo.

Ei kommentteja: