perjantai 13. kesäkuuta 2014

Suomen suvea

Suomen suven säät ovat melko vaihtelevia: nyt viimeisimmät päivät ovat olleet enemmän vihreän talven oloisia, mutta tällä hetkellä nyt alkanut viikonloppu tulnee olemaan aurinkoinen, mutta viileähkö. Ihan kiva sää siis kaiken kaikkiaan. Sääennusteissa tulevan juhannuksen sääennuste vaihtelee paljon, mutta ilmeisesti juhannusaatto on poutainen - tai ainakin siltä nyt näyttää.

Mansikkakausi on hyvällä alulla, ja nyt poiminnassa ovat mm. Emily-, Jonsok-, ja Solprins-lajikkeet. Myös ensimmäisiä Polka- ja Korona-lajikkeiden mansikoita on jo poimittu. Eri lajikkeiden makuerot säilyvät myös pakastuksessa. Omissa pakastemansikkavertailussa Solprins on hyvin kirkkaan värinen ja säilyttää raikkaan värinsä myös pakastuksen jälkeen. Jonsok on vanha perinteinen mansikkalajike, josta tulee ehkä maailman paras mansikkahillo. Emily-lajikkelle ominaista on puolestaan metsämansikkainen aromi, jota pakastus voimistaa. Parasta mansikkaa onkin siksi vaikea valita, samoin kuin sitä makeinta. Makeuden lisäksi mansikan makua luo happo, ja näiden kahden - makeuden ja hapon - suhde luo jokaisen mansikkalajikkeen oman maun.

Juhannuksen alla herneet ja tillit kypsynevät korjuukokoiseksi. Perunaa nostetaan nyt, tällä hetkellä nostossa on Arielle.


Ei kommentteja: