keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Huh hellettä

Helle hellii ja aurinko korventaa.  Tässä etelärinteessä varsinkin iltapäivisin päivänpaiste tuntuu polttavalta, eli auringolta suojautuminen ja riittävä juominen on välttämätöntä. Ja jos marjaretkellä mielii uimaan, niin Miharin sillankupeessahan on perinteinen uimapaikka. Miharin rantaa voi siis käyttää, siltatyömaasta huolimatta. Rannan etuna on mataluus ja mukava hiekkaranta.

Mutta sitten satotilanteisiin, ja aluksi hoputus mehun keittäjille. Puna- ja valkoherukat ovat nyt kypsiä, ja niitä kannattaa tulla poimimaan mitä pikimiten. Paikkapaikoin myös mustaherukat ovat kypsiä. Heikon sadon vuoksi herukoita on saatavana ainoastaan itsepoimien.

Mansikan satokausi jatkuu edelleen, toki poiminta on jo paikoin haastavaa ja vaatii malttia ja pitkämielisyyttä. Toisaalta mansikat ovat erittäin sokeripitoisia ja makeita.

Vadelman satokausi näytti alkavan rysäyksellä, mutta ne näyttävät nyt kypsyvän tavanomaisen portaittain. Nyt aluksi kypsyvät nopeat rivien päät ja jyrkemmät kohdat. Paikoin on vielä melko vähän kypsiä marjoja.

Pensasmustikan satokausi on aluillaan, ja erityisesti Aino- ja Alvar -lajikkeissa on jo poimittavaa. Pensasmustikkamaassa kannattaa kävellä rivien alapäihin tai maan keskelle, niin löytää helpommin kypsiä marjoja. Pensasmustikassa marjat kypsyvät tertuissa yksittäin.

Saskatoon-pensaat ovat välittömästi myyntikatoksen takana, verkoilla peittynä. Niissä marjaa on nyt hyvin. Saskatoon sopii sekä sinällään syötäväksi että pakkaseen, hilloihin ja mehuihin.

Hernettä on hyvin.


Ei kommentteja: