perjantai 27. heinäkuuta 2018

Nukuttaako? - on unikeon päivä

Tänään perjantaina on unikeon päivä - tänä aamuna jso nukkuu pitkään, niin vanhan kansa viisauden mukaan nukuttaa koko vuoden. Monta muutakin merkittvää merkkipäivää on ollut: 25.7. oli Jaakon päivä, mutta ei taida Jaakko vielä heittänyt kylmää kiveään järveen. Jaakon päivää on pidettu myös enteenä tulevan elokuun säihin. "mitä säätä Jaakkona, sitä Lauriin". Jos tätä uskominen, lämmin sää jatkuu edelleen.

Vadelmakausi etenee vauhdilla, ja nyt kannattaa kiirehtiä kohti vadelmapenkkejä - kuumuudesta huolimatta - jos mielii niitä noukkia. Helteistä ja auringonpaisteesta huolimatta vadelmariveissä käy yleensä jonkinmoinen tuulenhenki, mikä vilvoittaa mukavasti noukkijoita. Lämpimän nihkeä, "viidakkoinen" sää ei ole herkille vadelmille kuitenkaan paras kasvuympäristö, mikä ikävä kyllä näkyy siellä täällä haastellisempina poimintapaikkoina.

Mansikkakausi jatkuu edelleen, nyt itsepoiminnassa on myöhäislajike Salsaa sekä ns. satotaimialueen Polkaa. Näiden jälkeenkin on mansikkaa tulossa itsepoimintaan, ja elokuun puolella on mahdollista poimia mansikkaa taas selkäsuorana tunneleista, mikäli sato onnistuu.

Tänään saatiin kerättyä myös ensimmäisiä Pirja-lajikkeen omenoita myyntiin. Huomenna olisi tarkoitus käydä tutkiskelemassa, josko sokerimaissia olisi myös kerättävissä. Aikaisimpien maissisorttien ja Pirja-omenan kypsymiseen vaatima lämpösumma on sama, reilu 1000 astetta.

Ei kommentteja: