sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Satotilanteita ja satokausiennusteita

Tänään sunnuntaina oli varsin vilkas päivä, ja mansikkariveissä kävi kuhina. Mansikkatilanne on aina hvyä varmistaa etukäteen soittamalla, koska joinakin päivinä - kuten esimerkiksi tänään - ei poimimaan pääse ilman varausta. Varaaminen toisaalta varmistaa mahdollisuuden kerätä marjasaalis myös illansuussa, eikä siis tarvitse olla heti avattaessa jonottamassa vuoroa. Varaus tehdään soittamalla p.0400 - 625 636 tai 03 - 3711 163. Parhaiten meidät tavoittaa aukioloaikoina (ma- pe 8 - 20, la 8 - 19 ja su 10 - 20).

Saskatoon-marjojen satokausi on aluillaan. Pensaat on peitetty verkoilla, joiden tarkoituksena on estää lintujen pääsy syömään. Saskatoon on nimittäin useamman lintulajin mielestä juurikin se marja, jota tässä vaiheessa vuotta on nautittava. Kannattaa maistaa - saskatoon sopii nautittaviski sellaisenaan tai sekoituksena oikeastaan minkä tahansa marjan tai  vaikka raparperin kanssa. Marjat kasvavat terttuina. Näin satokauden alussa tertuista on poimittava marjoja yksitellen, mutta ehkä noin viikon päästä on mahdollista kerätä jo koko terttuja. Marjat ovat myös melko isoja, mutta runsaan väriainepitoisuus takaa poimivien sormien värjäytymisen.

Vadelmariveissä on myös lupaavaa punotusta, ja todennäköisesti vadelman itsepoiminta alkaa reilun viikon kuluttua. Lajikkeena meillä on aromikas Muskoka, joka kanadalaisena jalosteena soveltuu hyvin suomalaiseen säähän ja ilmastoon. Talvehtimisongelmat ovat olleet usean muun vadelmalajikkeen ongelmana, ja varsinkin pitkät talvet - jollainen viime talvikin oli - saattavat johtaa ongelmiin.

Herukoista ei tänä vuonna ole odotettavissa huippusatoa, mutta jotakin saadaan. Karviaissato näyttää tavanomaiselta.

Vihannespuolella hernemailla rupeaa olemaan jo reilummin kerättävää. Porkkana- ja tillikylvökset ovat kärsineet kuivuudesta, kasteluista huolimatta, ja niiden sato jääkin heikoksi tänä vuonna. Ensimmäiset leikkopavut jo kukkivat, eli niitä tulee piakkoin myös myyntiin. Papua ja herneitähän kannattaa myös pakastaa - niitä ei tarviste esikeittää ennen pakastusta, vaan parhaiten ne säilyttävät makunsa ja rakenteensa ilman keittoa.


Ei kommentteja: