torstai 12. heinäkuuta 2018

Vadelmakausi nurkan takana ja muuta ajankohtaista

Vadelmapensasrivien päissä ja muutamassa lämpimässä reunarivissä rtästä päivästupeaa löytymään vattua jo kerättäväksi asti. Malttia toki kiertely vadelmariveissä vaatii, mikäli suurempaa määrää mielii. Arviolta reilun viikon päästä uskallamme ryhtyä ottamaan varauksia vadelman poimintaan ja valmiiksi poimittuun vadelmaan.

Saskatoon-pensaissa kypsyy marjoja joka päivä lisää.  Pensaat ovat melko korkeita, ja keruu tehdään siis marjoja suojaavan verkon alla.

Pensasmustikoissa rupeaa olemaan jo paikka paikoin kypsiä marjoja, mutta malttia keruu vaatii. Paikoin pensasmutikoiden sato näyttää normaalilta, paikoin sadon määrää on vielä vaikea arvioida.

Herukkamailla tilanne on sen sijaan synkeä - herukkasato jää tavanomaisesta, ja herukoita onkin myynnissä ainoastaan itsepoimien. Valkoherukan sato on normaalin runsas, ja se on nyt jo poimittavissa. Punaherukka kärsi merkittäviä talvituhoja, ja sato on paikoin pieni. Viherherukka näyttää normaalilta, mustaherukan sato jäänee tavanomaisesta. Aikaisin mustaherukkalajikkeemme Öjebyn on todennäköisesti poimittavissa jo viimeistään ensi viikon loppupuolella, sen verran mehukkaita ja maukkaita marjat ovat jo nyt.

Mansikkatilanne: tällä hetkellä keruussa on Polka-, Sonata- ja Salsa -lajikkeet. Myöhäislajike Malwinan poiminta alkanee ensi viikon aikana, samoin kuin satotaimialueen Polkan. Tunneleissa uudet mansikkaistutukset lykkäävät jo pitkiä kukkavanoja, ja kukinta siis lähestyy. Näillä näkyminen mansikan satokausi jatkunee avomaan mansikoiden jälkeen uudella tunnelisadolla syyskuulle.

Vanhan kansan viisauden mukaan tänään, eli Hermannin päivästä alkaa heinänteon paras aika. Heinäkuun 13. päivää on pidetty keskikesän päivänä - silloin ollaan usein kuuminpien kesähelteiden keskellä, ja siltähän tuo näyttää nytkin.

Ei kommentteja: