lauantai 3. elokuuta 2013

Vadelmaa riittää yhä

Vadelmakausi jatkuu yhä, ja lämmin sää kypsyttää vadelmia päivittäin lisää. Sato jää kylläkin vähäisemmaksi kuin parina viime vuotena, minkä vuoksi kannattaa soittaa ja varmistaa marjatilanne ennen lähtöä.

Mustaherukkaa on nyt runsaasti pensaissa: kypsiä marjoja on sekä Öjebyn- että Mortti - lajikkeissa. Öjebyn on perinteinen, aikaisempi mustaherukkalajike, jonka kasvutapa on lamoava (eli siis oksat taipuvat helposti kohti maata). Mortti on uudempia suomalaisia jalosteita, ja se on kasvutavaltaan hyvin pysty. Ja vaikka mustaherukoita molemmat ovatkin, on eri laijkeissa hiukan vihvahde eroa maussa. Mustaherukkaa pääsee poimimaan itse ilman varausta. Näppäräsormiset poimijamme keräävät mustaherukkaa varauksesta.

Punaiset karviaiset ovat myös kypsyneet, ja niillä kannattaa siis herkutella.

Omenalajikkeista aikainen Pirja on nyt kypsää, ja olemme puristaneet myös tuoremehua Pirja-omenoista. Tuoremehu on 100% omenaa: omenat rouhitaan ja rouheesta puristetaan mehu. Puristuksen jälkeen mehu on valmista nautittavaksi heti sinällään. Tuoremehua voi myös pakastaa, ja herkutella mehulla talven pimeinä hetkinä.

Papumaalla sato on tänä vuonna hyvin runsas, ja papua kannattaa pakastaa. Papu ei vaadi esikäsittelyä pakastusta varten, mutta papu kannattaa laittaa jäisenä esimerkiksi sopan joukkoon tai vokkipannulle, jolloin papujen rakenne ei kärsi.


Ei kommentteja: