torstai 21. elokuuta 2014

Satokausi jatkuu

Satokausi jatkuu edelleen, nyt on esimerkiksi pensasmustikoita ja sokerimaissia runsaasti. Pensasmustikoissa kotimaisissa Aino- ja Alvar -lajikkeissa kypsiä mustikoita on paljon, kun taas mm. Northblue- ja Patriot -lajikkeissa kypsät marjat ovat hiukan harvemmassa. Ne näyttävät olevan Ainoa ja Alvaria myöhäisemmin kypsyviä lajikkeita - onkohan myöhäisemmän kypsymisen syy siinä, että niiden marjat ovat suurikokoisempia? Yleisesti ottaen pensasmustikat erovat kypsymistavaltaan serkustaan metsämustikasta siinä, että yhden marjatertun marjat kypsyvät vähitellen. Metsämustikallahan kaikki marjat kypsyvät yhtä aikaa, jolloin keruu poimurilla on mahdollista.

Sokerimaissin sesonki on myös nyt parhaimmillaan. Lämmin kesä on jouduttanut kasvua, ja aika komean kokoisia tähkiä on kerättykin. Sokerimaissista meillä on viljelyssä sekä yksi että kaksivärisiä lajikkeita. Lajikkeen väri ei vaikuta makuun, vaan kaikki ovat yhtä makeita. Täytyypä yrittää huomenna muistaa mitata sokeripitoisuus - sokerimittarilla on ollut erittäin mielenkiintoista seurata esimerkiksi mansikoiden sokeripitoisuuksia eri lajikkeilla ja eri satokauden vaiheissa.

Omenan korjuu on aluillaan: nyt on kerätty Pirjaa, Huvitusta ja Valkeaa Kuulasta. Huomenna tarkoitus olisi kerätä Vuokkoa, ja samalla tutkia muutaman muun lajikkeen kypsyyttä. Ainakin Gallen-omenat taitavat olla hyvin pian poimittavissa, kesäomenoiksi luokiteltavia kun ovat. Omenan uuden satokauden alettua olemme pystyneet puristamaan taas omenamehua myyntiin Puimasuulille: myynnissä on sekä täysmehua että tuoremehua. Omenatäysmehu on pastöroitua omenatuoremehua, tuoremehu on vain puristettu. Emme lisää mitään mehuun, eikä siitä oteta mitään pois. Makuvaihtelut johtuvat eri lajikkeista.

Ei kommentteja: