keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

isoja muutoksia - aurinkosähköä ja viemäröintiä

Tässä joku viikko siitten saatiin valmiiksi yksi todella iso ja haasteellinen projekti - liittyminen kunnan viemäriverkostoon. Tähän asti meillä on ollut käytössä umpisäiliö viemärin sijaan. Umpisäiliötä on tyhjennelty parin - kolmen päivän välein, ja viemäröinnin myötä siis tämä autoralli jää pois. Meillä ei kyllä ole ollut tyhjennyksen kanssa ongelmia - tyhjennys on sujunut automaattisesti itsestään, eikä sitä ole tarvinnut pahemmin pohtia. Kiitokset siis Salomäelle huippupalvelusta!

 Kun kunnan vesilaitos reipas pari vuotta sitten kaivoi runkoviemärin lampolan taakse, ryhdyttiin viemäriverkostoon liittymistä puuhaamaan. Itse verkostoon liittyminenhän on helppoa - yhden lomakkeen lähettämällä ja sen jälkeen sopimuksen allekirjoittamalla ja laskun maksamalla homma on selvä. Hivenen enemmän päänvaivaa aiheuttavat muut kaivuutyöt - meillä oli onni saa urakoitsijaksi naapurikylästä Sasista Turvalan veljekset, eikä työmaa olisikaan voinut edetä juohevammin. Ainoa pulma oli, että pumppaamon toimitus viivästyi - mutta nyt se on kaivettuna ja toiminnassa. Vähän vielä pihahommia on jäljellä, mutta muuten on valmista.

Toinen iso asia meille on ollut löytää hyvä yhteistyökumppani aurinkosähköjärjestelmän toimittamiseen. Pirkkalalainen Avitor toimittaa piakkoin meille järjestelmän, jonka avulla pystymme tuottamaan osan tarvitsemastamme sähköstä hiilineutraalisti aurinkosähkönä. Aurinkosähkö sopii meidän toimintaan hyvin, koska tarvitsemme sähköä erityisen paljon kesäaikaan. Kesällä sähköä kuluu meillä mm. marjojen jäähdyttämiseen ja kasteluun, ja kesällä aurinkosähköjärjestelmät myös tuottavat eniten sähköä.

Molemmat asiat - jätevesien käsittelyn tehostuminen ja ekologisempi tapa tuottaa sähköä omaan kulutukseen ovat olleet meillä työn alla pitkään. On tyydyttävää ja huojentavaa, kun nämä meille tärkeät asiat loksahtavat pykälän eteenpäin - ja kaiken lisäksi melkein yhtä aikaa.

Ei kommentteja: