torstai 27. heinäkuuta 2017

Tarina

Tässä pieni iltasatu: olipa kerran Hämeenkyrön Mahnalan kylässä maajussi, joka piti kovasti herneestä. Maajussi piti niin paljon tuoreista herneistä ja herneenpaloista apposina, että päätti kylvää hernettä viitenä peräkkäisenä viikkona toukokuun alusta kesäkuun alkuun. Toukokuu osoittauti kuitenkin hyvin viileäksi, satoi lunta ja vihmoi räntää, eikä kesäkuukaan nimestään huolimatta tuonut mukanaan lämpöä ja aurinkoa.

Maajussi ei kuitenkaan lannistunut, vaan uskoi herneisiinä: sähäkkään Avolaan ja uutteraan Onwardiin. Uskoi  ja luotti, että kyllä herneen versot puskevat jossain kohtaa kesää satoaan. Maajussi odotti, ja odotti ja odotti - ja kului kaksinkertainen aika normaaliin kasvuaikaan nähden.

Lopulta maajussin odotus tuotti tulosta: herneen palot lähtivät räyhäkkään kasvuun, ja pullistuivat suuriksi, makeiksi herneiksi. Ja tämä tarina on tosi.

Ja nyt iltasaduista todelliseen hernetilanteeseen, joka on siis hyvä. Tällä hetkellä pellossa on hyvin herneitä, ja keruussa on vasta eräs toukokuun puolivälissä tehdyistä kylvöksistä. Jos tiedossa ei ole aikaisia halloja, hernettä pääsee keräämään ennätyksellisen pitkän kauden. Hernettä pääsee poimimaan myös itse (ei tarvitse varata, sen verran reilusti on herneitä pellossa). Niiden keruussa perinteinen ämpäri on monen valinta, koska siihen on helppo poimia.

Mansikkamailla sen sijaan on hiukan ruuhkaa, ja tällä hetkellä kannattaa soittaa ja varata mansikanpoiminta-ajankohtaa. Tällä hetkellä kerätään mm. Polka-, Sonata-, Hiku- ja Salsa -lajikkeita,  Malwinan keruu aloitetaan ehkä ensi viikolla: Malwinassa on tällä hetkellä hyvin suuria vihreitä raakileita.

Vadelmakeruu alkanee myös reilun viikon päästä.

Ai niin - valkosipulin nosto on aloitettu, ja sitä on myynnissä tilamyymälässämme päivittäin. Lehtikaalia on myös runsaasti, ja etukäteen tilaten on mahdollista varata myös suurempia määriä.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Malwinaa kovasti jo odotellaan :)