maanantai 17. heinäkuuta 2017

Mansikkalajikkeiden runsaus

Poiminnassa olevien mansikkalajikkeiden määrä on taas suurempi. Monen suosikkilajikkeet Polka ja Sonata ovat nyt parhaimmillaan, mutta niiden lisäksi meillä on viljelyssä myös muita lajikkeita. Aikaisista mansikoista, eli Emily- ja Solprins-lajikkeista, löytyy vielä jonkin verran marjaa - ja tällä hetkellä niiden marjat ovat erityisen makeita. Salsa-lajike on Polkaa ja Sonataa  myöhäisempi lajike, ja siitä ollaan päästy vasta keräilemään ensimmäisiä marjoja. Salsa on toisaalta tunnettu jättimäisestä marjakoosta, ja aikamoisia möhkäleitä nuo ensimmäiset ovatkin olleet. Hiku on toinen mansikkalajike, joka alkaa kypsyä tässä vaiheessa satokautta. Hikun marjat ovat suuria, kartionmuotoisia ja vähähappoisia. Ensi viikolla kerättäneen myös jo Korona-mansikkaa satotaimista. Satotaimi on siis mansikantaimi, joka tuottaa ensimmäisenä vuonna satoa normaalia hiukan myöhemmin. Muita, tällä hetkellä vielä raakileitaan kasvattavia mansikoita ovat mm. Malwina ja Vibrant.

Mansikkakausi on siis ja näyttää etenevän tasaisen tappavaa tahtia. Yleensähän jossain kohtaa lämmin ja aurinkoinen sää pakkokypsyttää runsaasti marjoja kerralla, mutta tällä hetkellä tahti on täysin päin vastainen. Oikeastaan voi pohtia, että tavattoman erikoinen vuosi mansikan kypsymisen osalta, ainakin tässä meillä. Toisaalta, nyt ollaan jo heinäkuun jälkipuoliskolla, ja viime vuonnahan tähän aikaan mansikat rupesivat vallan loppumaan. Nyt näyttää siltä, että ainakin tämä loppukuu ja ehkä jopa elokuun alkukin saattavat olla varsin mansikkaisia.

2 kommenttia:

Thyja kirjoitti...

Mitenkäs vadelmat? Koska pääsee ostamaan valmiiksi poimittua?

marjatilan blogi kirjoitti...

Hei, pikku määriä vadelmia on jo myynnissä, mutta varsinaisesti satokausi pyörähtänee täyteen vauhtiin vasta elokuun alkupäivinä. Vadelma kukki tänä vuonna pitkään, ja jos elokuu on suotuisa, voi vattukaudestakin muodostua ennätyspitkä - mansikan tapaan. Mutta säistä on vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa mitään: mitä tahansa voi sattua.