perjantai 21. heinäkuuta 2017

Luvassa mansikkainen viikonloppu auringolla

Sääennuste lupaa pääosin aurinkoista ja lämmintä säätä viikonlopuksi. Ilmatieteenlaitos taitaa tällä hetkllä ennustaa hieman epävakaisempaa kuin Foreca. Ennusteissa sademäärä on melko pieni, joka siis käytännössä tarkoittaa sadekuuroja. Pääsääntöisesti kuitenkin odotettavissa on kesäisen lämmin viikonloppu.

Tällainen sopiva lämpö nopeuttaa mansikoiden kypsymistä: tässä viime päivinä mansikkariveillä on ollut ruuhkaa, ja pääsääntöisesti marjamaille on päässyt etukäteen soittamalla ja sopimalla poimintapäivää. Mansikan kanssa ei kuitenkaan tule kiire, vaikka poimintaa lykkäisi vaikkapa ensi viikolle. Huomenissa kerättäneen ensimmäisiä marjoja uudesta mansikkamaasta, jossa kasvaa Vibrant- ja Korona-lajikkeita. Myöhäinen Malwina-lajike vielä kukkiikin, joten sen sato ajoittunee tuonne elokuun puolelle.

Vadelmakausi käynnistynee myös elokuun alkupäivinä. Vadelma on mielenkiintoinen kasvi: jotenkin sen marjat tulevat lähes poikkeuksetta pääosin elokuulla, eikä sillä marjojen kasvuun yleensä liity yhtä voimakasta ajallista vaihtelua kypsymisessä kuin mansikalla.

Muista marjoista saskatoon alkaa pian kypsymään - tästä syystä myyntikatoksen takana on valtaisa harsomuuri. Saskatoon on ilmeisen herkullinen marja, koska kaikki marjoja syövät pikkulinnut pyrkivät kaikinkeinoin sen luo. Saskatoon on myös mielenkiintoinen marja vaikkapa marjakiisselissä tai -puurossa: keittäminen tekee ne makeiksi, ilman sokerin lisäystä. Saskatoonin marjat myös taittavat mukavasti happoisempien marjojen - esimerkiksi puolukoiden ja viinimarjojen - makua, ja se sopii myös raparperin kanssa.

Ei kommentteja: