sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Merkillinen mansikkakausi

Mansikka on taas päässyt yllättämään viljelijän - tällä kertaa erikoisella kypsymisrytmillään. Mansikoita kypsyy nimittän nyt todella tasaiseen tahtiin. Verkkaisan kypsymisrytmin takan lienee viileä kesäkuu, ja nyt vallitseva aurikoinen, mutta ei liian kuuma sää. Mansikat ovat myös hyvin tasakokoisia ja tasaisen muotoisia.

Mansikoiden itsepoiminta on meillä avoinna joka päivä. Tässä muutamia vinkkejä itsepoiminnasta: aluksi ilmoittaudutaan valkokattoisella katoksella, josta neuvotaan eteenpäin pellolle. Jos haluaa poimia omiin astioihin, ne punnitaan tässä vaiheessa. Mansikat kannattaa kerätä mahdollisiman laakeisiin astioihin, tai vaikkapa suoraan pakasterasioihin tai pusseihin. Mansikkamaan reunalla mansikkaoppaat ohjaavat eteenpäin mansikkamaalle. Mansikkariveissä käytetään merkkeinä keppejä: keppiä siirretään sitä mukaan kun riviä kerätään. Jos rivi loppuu ja haluaa vielä kerätä lisää, oppaat näyttävät uuden rivin. Oppaat antavat tarvittaessa myös lisäastioita, ja opastavat  muutekin. Mansikat voi kerätä joko karoineen tai perata puhtaaksi. Jos vastaan tulee huonoja marjoja, ne olisi hyvä heittää riviväliin nurmikolle, jotta ne eivät pilaa muita marjoja. Sitten kun on poiminut riittävästi, saalis tuodaan puntarille  ja maksetaan samaisessa valkokattoisessa katoksessa, jossa alussa neuvottiin oikeaa suuntaa ja omat astiat punnittiin tyhjänä.

Mansikoiden lisäksi myös herneen itsepoiminta on mahdollista. Hernemaalle saa mukaan pusseja esimerkiksi mansikkaoppailta tai sitten itsepoiminnan valkeasta katoksesta. Herneet ovat herkullisia myös talvella pakasteesta tai sitten nyt esimerkiksi apposiksi keitettynä.

Ei kommentteja: