lauantai 23. joulukuuta 2017

HYvää joulua ja onnea uudeksi vuodeksi!

" ...ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan, joulu joutui jo rintoihinkin. Ja kuuset ne kirkkaasti luo loistoaan jo pirtteihin pienoisihin...." runoili Topelius Collanin säveltämässä "Sylvian joululaulussa". Tänään jouluaatonaattona oli joulukuusisafari, ja metsäkuuset ovat matkanneet koristamaan koteja - meillekin kuusi tuotiin nyt illan suussa ja huomenna laitetaan lampolaan kuusi.

Marjatilalla hiljennytään nyt joulun viettoon ja uuden vuoden odotteluun - toki välipäivinä REKOillaan ja Puimasuulilla tänä vuonna ollaan vielä torstaina ja perjantaina. Mutta tässä vaiheessa haluamme toivottaa kaikille oikein hyvää joulun aikaa sekä onnea uudeksi vuodeksi! Kiitokset kuluneesta kaudesta ja vuodesta - ensi vuoteen!

maanantai 18. joulukuuta 2017

Valkeaa joulua odotellessa...

Maa on pysynyt valkeana, ja tänään sateli lisää - nyt on siis aika jännittää, saadanko pitkästä aikaa valkea joulu. Järvi on vielä sula, mitä nyt rannalla on vähän jäätä. Valkeaa joulua odotellessa päätimme tehdä vielä vaniljapehmistä - sekä testaamme myös loppuviikosta uutta makua. Vaniljapehmistä on myynnissä keskiviikon-torstain tietämillä, ja uutta kokeilumakua torstain-perjantain kuluessa. Ja jos ilma tuntuu liian raa´alta jätskin syömiseen, saa meiltä ostettua jästkiä myös take-away - pakkausessa. Puimasuuli on avoinna tämän loppuviikon klo 11-17, joinakin päivinä olemme paikalla myös pidempään (tarkempaa aukioloaikaa voi kysellä vaikka puhelimella p. 0400 - 625 636)

Tämä joulunalusviikko on melko kiireinen - joululaatikoiden toimituksia ja lauantaina tietysti joulukuusisafari. Safari starttaa klo 13 Puimasuulilta, ja suuntaa traktorikärryllä kohti metsää. Safarilla kaadetun joulukuusen hinta on 20 €/ kpl, tervetuloa! Safaripäivänä Puimasuuli on avoinna klo 12.30 - 15, tervetuloa!




perjantai 15. joulukuuta 2017

Lähiruokaa markkinoilta ja Lähiruokamarkkinat

Huomenna lauantaina ollaan kaksilla joulumarkkinoilla: Hämeenkyrössä, Kehäkukan pihalla vietetään Lähiruokamarkkinoita klo 12 - 15 ja Hämeenlinnassa ovat Tuomaanmarkkinat klo 10 - 16. Mukana mm. hilloja, omenoita, mehuja - ja tietysti villoja ja vällyjä. Tervetuloa myös meidän puolesta!


ps. ensi viikolla ke - pe on pehmiskone päällä, ja jotain koeluontoista koneessa myynnissä


sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Joulu tulossa - ja luntakin

Lokakuu vaihtui äkkiarvaamatta suoraan joulukuuksi - toki marraskuukin oli välissä, mutta sen verran vauhdikkaasti se eteni, että tänne ei tullut kirjoiteltua. Lunta on tullut ja mennyt, mutta nyt näyttäisi olevan aluillaan selkeästi kylmempi jakso. Tiistain sääennusteessa on tiedossa suorastaan kunnon lumimyteri, ehkä silloin satavat lumet säilyvät jouluunkin. Pian se nähdään.

Joulu tosiaan on jo ihan nurkan takana, ja Puimasuulilla on hääritty joululaatikoiden parissa. Vielä ensi viikon aikana ehtii tilata joululaatikoita - parhaiten meidät saa kiinni pirauttamalla p. 0400 - 625 636 (ma - pe klo 11 - 17). Jo perinteeksi muodostunut joulukuusisafari järjestetään tänäkin vuonna: oikean metsäkuusen pääsee hakemaan safariretkellä la 23.12. klo 13 alkaen. Safarikuljetus on traktorikärryllä, ja myös Puimasuuli on avoinna Joulukuusisafarin ajan. Puimasuulilla on myynnissä pakastemarjoja (mansikkaa, vadelmaa ja pensasmustikkaa), pakastemaissia, hilloja ja mehuja. Tervetuloa!

tiistai 24. lokakuuta 2017

Talvivalmisteluja

Nyt viimeksi kuluneen reilun viikon aikana aika on hurahtanut talveen valmistautuessa: kastelulaitteet täytyy purkaa, tavaroita puhdistaa ja pakata talvivarastoon, kyntämistä ynnä muuta. Omenapuiden ja pensasmustikan jänisaitojen kiertäminen ja korjaaminen, samoin kuin omenapuiden rungonsuojien asentaminen on myös ajankohtaista.

Puimasuuli on avoinna vielä nyt kuluvalla viikolla lauantaihin asti, mutta ensi viikosta alkaen olemme avoinna maanantaista perjantaihin. Puristamme myös yhä edelleen omenamehua, mutta kannattaa pirauttaa p. 0400 - 625 636. Parhaiten meidät saa kiinni varausvihkon äärestä klo 12 - 18.

Tällä hetkellä myynnissä on omenalajikkeista Punakaneli, Antonovka ja Åkero Hassel. Lisäksi on saatavilla mm. porkkanaa, sipulia ja pakastemarjoja: mansikkaa, vadelmaa ja pensasmustikkaa. Parina viime yönä olleet kovat pakkaset lopettivat ikävä kyllä tuoreiden mansikoiden satokauden, mutta niillä päästäneen herkuttelemaan taas ensi toukokuun lopulla.


torstai 12. lokakuuta 2017

Revontulia ja jäätelökokeiluja

Nyt tänä iltana on pitkästä aikaa kuutamo, ja taivaalla on ollut revontulien leikkiä. Sumua on paikoin paksulti, lämpötila on laskenut melko alas.

Huomenna torstaina ja ylihuomenna perjantaina testaillaan uutta gelatomakua. Jos sää on liian kylmä nauttia pehmiksestä paikan päällä, niin meillä on myynnissä myös take away-annoksia styroksirasiaan (styroksi säilyttää rakenteen hyvänä parisen tuntia, eli sen ajan kuluessa se täytyisi syödä tai saada pakastimeen). Mansikoita keräillään myös pieniä määriä edelleen - eli ihan kesäisiä herkkuja on siis edelleen saatavilla.

Omenoilla kannattaa herkutella myös, tällä hetkellä myynnissä on mm. Punakaneli ja Bergius-lajikkeita. Puristupäivinä (tai etukäteen muuten tilaten) meiltä on saatavissa myös omenatuoremehua 15 €/ ämpäri (omaan astiaan). Omenatuoremehu on siis käsitteemätöntä, eli sille ei ole tehty mittän muita toimenpiteitä kuin purisettu... ensin omenat toki murskataan, sitten puristetaan. Omenatäysmehua tehtäessä omenatuoremehu pastöroidaan eli kuumennetaan ja pullotetaan kuumana lasipulloihin.

Teemme edelleen myös rahtipuristusta, eli puristamme ja pullotamme tuoduista omenoista mehua sovitusti. Rahtipuristuaika sovitaan etukäteen p. 0400 - 625 636. Parhaiten meidät saa kiinni ma - la klo 12 - 18.

Ai niin - pensasmustikkaa on yhä edelleen vielä pensaissa jonkin verran. Sitä pääsee poimimaan aukioloaikoina.

maanantai 2. lokakuuta 2017

Ajan kato

Aika on nyt vilahtanut käsistä huomaamatta, ja syyskuu muuttui lokakuuksi yhdessä hujauksessa. Syystyöt ja sadonkorjuukausi ovat käynnissä, ja monenlaista pohdittavaa on riittänyt molemmissa. Omenoiden ja sokerimaissin satokausi alkoi tavanomaista myöhemmin, ja molempien korjuu näyttää jatkuvan näillä näkymin vielä pitkälti lokakuun puolelle. Sateet ovat rytmittäneet omenakorjuuta, ja toisaalta myös joidenkin aamujen upeat sumut ovat lykänneet korjuun aloituksen pitkälti iltapäivään. Halloilta ja pakkasilta on onneksi säästytty, ja kasvukausi jatkuu edelleen. Tällä hetkellä lämpösumman kertymä näyttää olevan n. 100 astetta normaalia vähemmän.

Tilamyymälämme on nyt lokakuussa avoinna maanantaista lauantaihin, ja parhaiten sieltä tavoittaa klo 12 - 18. Myynnissä mm. omenaa, sokerimaissia, mansikkaa, lehtikaalta ja pakastemarjoja. Myynnissä myös omenatuoremehua ja omenatäysmehua: omenatäysmehu on pastöroitua omenatuoremehua.  Puristamme omenamehua myös tilauksesta - soita ja sovi puristusaika p. 0400 - 625 636.

keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Lähiruuan juhlaa

Tässä kohtaa syksyä monen kasvin satokausi on menossa: maissia, leikkopapua, vahapapua, härkäpapua, sipulia, omenaa, pensasmustikkaa, vadelmaa, mansikkaa, perunaa, yrttejä, lehtikaalia - jotain varmaan listasta unohtuikin. Tulevana lauantaina 16.9. vietetään usealla suomalaisella maatilalla Osta Tilalta-päivää ja tässä Pirkanmaalla järjestään myös Lähiruokasafari. Lauantaina on siis loistava tilaisuus lähteä tutustumaan maaseutuun ja maatiloihin - ja samalla on myös mahdollista hankkia loistavia lähiherkkuja suoraan tiloilta.

Tulevana lauantaina tilamyymälämme palvelee normaalin lauantaiaukiolon mukaan klo 9 - 18. Tilamyymälän edustalla on omenamehun puristusnäytös klo 12 - 16 - vastapuristettu mehu äärettömän herkullista, ja varmasti tuoretta. Paahtopisteessä on myynnissä avotulella paahdettuja maissintähkiä. Suositut tiluskierrokset traktoriperäkärryllä ajellaan klo 13 ja 15. Tervetuloa!


sunnuntai 3. syyskuuta 2017

kaunis syyskuun alku

Syykuu alkoi, ja sää on suorastaan kesäinen. Aamut ovat olleet melko viileitä, mutta päivän mittaan lämpö on kohonnut suorastaan kesäisiin lukemiin.

Kaunis sää suosi siis perunan itsepoimintapäiviä - ja eilen tuntui, että sää olikin ainoa asian kannalta hyvä asia. Hetimiten noston alettua perunannostokone hajosi: koneeseen meni isohko kivi, joka rikkoi sokan - jonka itseasiassa kuuluukin rikkoutua tällaisessa tilanteessa. Kiitokset kaikille asiakkaille kärsivällisyydestä ja avusta - aina noissa konerikoissa vierähtää tovi ennenkuin saadaan homma taas vauhtiin. Tänään sunnuntaina konerikoilta vältyttiin, ja toisaalta maakin oli kuivanut lisää ja nostaminen oli helpompaa. Eilen nostettiin lähinnä Siikliä, tänään nostettiin Annabelleä ja Siikliä.

Mansikkakausi kääntyy kohti loppua, ja mansikan itsepoiminta on tältä vuodelta päättynyt. Mansikkakausi oli tänävuonna varsin haasteellinen, ensi vuonna on toivottavasti erilainen vuosi. Tuoretta mansikkaa on itsepoiminnan päättymisestä huolimatta yhä edelleen saatavana - keräämme pieniä määriä mansikkaa päivittäin, ja nämä valmiiksi poimitut mansikat ovat myynnissä tilamyymälässämme.

Muiden marjojen osalta satokausi on yhä edelleen täydessä vauhdissa. Vadelmapensaissa on runsaasti hyvälaatuisia marjoja, samoin mustaherukkaa ja karviaista on vielä. Pensamustikkan osalta kausi on pääsemässä hyvään vauhtiin - toki jonkin verran päivittäiset marjamäärät sen osalta vielä vaihtelevat.

Maissikausi on myös käynnistynyt, ja itsepoimintya mahdollista. Nyt kuluneena viikonloppuna maissia ei riittänyt kaikille, mutta onneksi maissikausi jatkunee vielä useamman viikon ajan - jos kovilta halloilta säästytään.

Omenoiden sato on selkeästi normaalista aikataulusta jäljessä, mutta Pirja-omenoita on saatu jo kerättyä myyntiin ja pieni erä puristettu myös omenamehua.

tiistai 29. elokuuta 2017

Maissin itsepoiminta alkaa

Huomenna keskiviikkona aloitetaan maissin itsepoiminta. Meillä on viljelyssä taas useampia lajikkeita, ja maissikauden kestoksi arvioidaan reilu nelisen viikoa - jos kelit vain suosivat, eikä tule pahoja pakkasöitä. Sokerimaissista voi nauttia monella tapaa: syödä sellaisenaan, grilölata tai keitää perunoidne tapaan höyrykattilassa - ja tietysti pakastaa talveksi. Pakkasesta jäätyneet maissintähkät kannattaa käyttää kuten tuoreet, eli laittaa jäisenä joko grilliin tai höyryyn kypsymään.

Sipulit ovat  nauttineet kesän säistä, ja kasvaneet ennätyssuuriksi. Suurimmat sipulit ovat 200 - 300 g painavia jötiköiotä - jos reseptissä lukee siis 2-3 sipulia, niin sipulia rakastava varmaan ihastuu lisättyyn sipulimäärään. Sipulin itsepoiminta on mahdollista: olemme nostaneet sipulia kuivumaan myyntikatokseen, mistä niitä voi valita pussiin. Sipulit kannattaa levittää kuivumaan, tai sitten letittää leteiksi.

Sipuleiden ja maissin lisäksi itsepoiminta jatkuu marjoilla: vadelmia, mustaherukoita ja karviaisia on nyt hyvin, ja pensasmustikatkin kypsyvät pikkuhiljaa. Mansikan itsepoiminta jatkuu vielä sen aikaa, kun Makwina-mansikoista löytyy kypsiä marjoja.

Omenakausi on myös korkattu, ja huomenna puristetaan ensimmäinen omenamehuerä. Nyt syksyllä teemme myös rahtipuristusta - eli jos omenavuori yllättää, niin teemme omenoista herkkumehua. Mehuasioissa kannattaa soittaa etukäteen (p. 0400 - 625 636), ja sopia puristusaika.

torstai 24. elokuuta 2017

Omenaa, maissia ja marjoja

Vadelmakausi jatkuu edelleen runsaana, ja päivä päivältä myös kypsien pensamustikoiden määrä pensaissa on suurempi. Mustaherukkaa on myös vielä, ja muunkin värisiä herukoita ahkerimmat poimijat ovat löytäneet. Karviaisten marjat ovat myös nyt makeimmillan, ja vielä mansikoitakin on jonkin verran - voiko marjakausi olla tämän monipuolisempi?

Tällä viikolla on kerätty myös ensimmäiset omenat - lajike on Pirja, joka on herkullinen, napakka ja makea omenalajike. Omenamehun puristusta aloitellaan ensi viikolla, ja viime vuotiseen tapaan teemme myös rahtipuristusta - eli puristamme asiakkaiden omenoista mehua, ja tarvittaessa sen myös pullotame. Lisätietoja rahtipuristuksesta saa helpoiten soittamalla (p. 0400 - 625 636). Pienin puristettava määrä on n. 30 kg omenoita eli 6 - 7 sangollista.

Tänään kerättiin myös ensimmäiset sokerimaissit. Sokerimaissin itsepoiminta alkanee ensi viikon puolivälissä, heti kun poimintakypsiä maissintähkiä on helppo löytää. Maissikausi jatkunee noin kuukauden verran eteenpäin - grilliä ei siis kannata vielä laittaa talviteloille!

lauantai 19. elokuuta 2017

Vadelmaputous

Vadelmariveissä on nyt todellinen vadelmaputous: vadelmia on runsaasti, ja marjat ovat todella hyvä laatuisia ja maukkaita. Poimiessa kannattaa muistaa, että marjoja löytyy pensaasta myös sisäosista - itseasiassa yleensä ne suurimmat, kauneimmat ja maukkaimmat marjat ovat pensaiden sisällä. Vadelmarunsaudesta huolimatta kannattaa pirauttaa ja varmistaa marjatilanne ennen marjaretkelle lähtöä. Tässä linkki, josta löytyy lisää ideoita vadelmien käyttämiseen.

Vadelmien lisäksi herukoita on nyt hyvin. Tällä hetkellä poiminnassa on kaikenvärisiä herukoita: valkoisia, punaisia ja vihreitä herukoita ja ne ovat nyt parhaimmillaan. Mustaherukatkin ovat maukkaita ja poimintakypsiä - herukathan ovat varsinaisia ravintopommeja. Herukoita kannattaa käyttää varsin monipuolisesti, tästä lisää ideoita.

Ja jottei marjojen syönti käy turhan yksitotiseksi, poimittavaa löytyy mansikkamailta, pensasmustikkariveistä ja karviaispensaista.

sunnuntai 13. elokuuta 2017

Marjarunsaus

Vadelmakausi on nyt parhaimmillaan, ja kypsiä, suuria vadelmia on helppo poimia. Suurimmat marjat toki yleensä löytyvät hiukan oksien alle kurkistamalla, mutta isokokoisia marjoja on myös muuallakin pensaissa. Vadelmat kannattaa kerätä pensaista suoraan pakastepurkkeihin, koska tällöin vadelmat säilyvät irtonaisina ja kokonaisia myös pakasteessa.

Herukkapensaissa on myös jo kypsiä marjoja: punaiset, valkoiset ja vihreät herukat ovat täysin kypsiä, ja niidne keruu on helppoa. Mustaherukoista Öjebyn-lajikeessa on jo kypsiäkin marjoja, mutta poimiessa pitää olla tarkkana. Suurimarjainen Mortti-lajikkeen kypsyminen alkanee reilun viikon päästä.

Pensasmustikassa kypsiä marjoja on tällä hetkellä vielä vähän, aivan alkusatoa keräillään. Pensasmustikkakausi jatkunee syyskuun puolelle asti, jos sää ei tee mitään tepposia. Nyt tässä vaihessa eniten marjoja on Aino- ja Alvar-lajikkeissa, mutta jonkin verran kypsiä marjoja on myös Northblue- ja Arto-lajikkeissa.

Mansikkakausi jatkuu edelleen, toki määrät ovat jo pienempiä kuin muutama viikko sitten. Tällä hetkellä eniten on ehkä Malwina-lajiketta, mutta sitkeimmät poimijat ovat löytäneet vielä musitakin lajikkeista hyviä marjoja.

maanantai 7. elokuuta 2017

Vadelma-vauhtia

Vadelmien kypsyminen on alkanut nyt todenteolla, ja varmaankin nyt tässä seuraavien viikkojen aikana vattukausi on parhaimmillaan. Nyt aluksi kypsyvät pensaiden uloimpien oksien marjat, ja mitä pidemmälle kausi etenee, sitä syvemmälle pensaaseen joutuu kurkottamaan.  Avomaan vadelmista meillä on viljelyssä perinteikäs ja aromikas Muskoka-vadelma, joka soveltuu hyvin tänne pohjoisiin olosuhteisiin - se ei ole kovin kranttu sään suhteen.

Mansikkaakin kerätään päivittäin, mutta päivittäiset satomäärät vaihtelevat jo paljon. Erityisen kaunista marjaa on tällä hetkellä Salsa- ja Malwina-lajikkeissa, ja uutterimmat löytävät vielä Polka- ja Sonata - riveistä kypsiä marjoja.

Mustikan satokausi on aluillaan. Saskatoonin sato rupeaa kääntymään laskusuuntaan, mutta kypsiä marjoja ja raakileita on edelleen toki pensaissa.

Herukoista poimittavissa on nyt puna-, valko- ja viherherukoita sekä hiukan verran myös mustaherukkaa.

Marjalajien runsaus on siis varsin mahtava - ja marjojen herkullisuus myös! Kannattaa kuitenkin aina pirauttaa  p. 0400  - 625 636 ennen marjaretkelle lähtöä ja varmistaa marjatilanne. Marjaretkeä suunnitellessa kannatta lukaista myös  tämä Helsingin Sanomissa julkaistu artikkeli, jossa kerrotaan marjojen terveyttä edistävistä vaikutuksista.

lauantai 5. elokuuta 2017

Päivityksiä ja päivittelyä

Syksyn tulon marjatilalla huomaa siitä, että osa kesätyöntekijöistä suuntaa kohti kouluja ja opintoja. Tämän vuoksi suljemme jatkamme myyntipisteistä Hämeenkyrön S-marketin edustalla, jossa myyntipiste on  avoinna maanantaista lauantainhin (huomenna su 6.8. myyntipiste on vielä avoinna, samoin kuin Ikaalisten Nesteellä oleva myyntipisteemme). Kiitokset tässä vaiheessa uutterille kesätyöntekijöillemme - marjakausi toki vielä jatkuu runsaana ainakin elokuun ajan ja tilamyymälämme on avoinna joka päivä. Olemme mukana myös Pirkanmaan seudun REKO-lähiruokarenkaissa, joissa myyntitapahtumia on keskimäärin joka toinen viikko eri puolilla Tamperetta ja Pirkanmaata. REKO-lähiruokarenkaiden kautta on mahdollista tilata tuotteita suoraan tuottajilta ja pieniltä valmistajilta. Lähiruokarenkaat toimivat facebookissa, ja esimerkiksi tässä on linkki kattavaan listaan.

Vadelmasesonki on ihan aluillaan: eilen ja tänään päästiin keräämään ensimmäisiä isompia määriä vadelmia. Todennäköisesti seuraavien parin-kolmen viikon aikana määrät kasvavat, ja elo-syyskuun vaihteessa myös avomaan karhunvadelmat alkavat kypsyä.

Vihannesmailla tapahtuu myös: valkosipulikausi on nyt täydessä vauhdissa, papukausi on aluillaan. Sokerimaissin poiminta alkanee parin viikon jälkeen - ja jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin silloin kerätään myös ensimmäiset omenat ja puristetaan omenamehua. Tututtuun tapaan puristuspäivinä Puimasuulilla on myynnissä omenatuoremehua - eli siis juuri sitä nektaria, jota saadaan puristamalla murskattua omenaa vesipainepuristemella. Tuoremehu säilyy jääkääpaissa muutaman päivän, tai pakastimessa vuoden verran.


torstai 3. elokuuta 2017

Sadetta poudalla

Säätila on normalisoitunut tavanomaiseksi suomalaiseksi kesäsääksi: välillä sataa, välillä paistaa. Nämä kaksi sääilmiötä saattavat vaihdella monta kertaa päivän kuluessa, ja ainoastaan sadetutkaennusteesta voi saada jotain vinkkejä  - tai sitten ei. Sateet saattavat olla melko paikallisia, ja usein ne kiertävät Mahnalan ja siis myös meidän tilan joko Sasin notkon kautta tai järveä pitkin kirkonkylälle. Tuulet ovat olleet melko voimakkaita, mikä on hyvä: marjakasvustot kuivuvat nopeasti ja kypsät marjat säilyvät napakoina.

Mansikkakausi jatkuu edelleen, nyt ollaan päästy keräämään ensimmäisiä kertoja tummanpunaista Malwina-lajiketta. Salsaa on myös, ja ahkerimmat löytävät vielä makoisia Polka- ja Sonata-mansikoitakin. Valmiiksi poimittuna on päivittäin myös jonkin verran Vibrant- ja Korona-lajikkeita. Nyt on siis hyvä hetki järjestää mansikkamakutesti - mikä mansikkalajike on suosituin? Mansikoiden sokeripitoisuus on suurin piirtein sama tällä hetkellä lajikkeesta riippumatta, mutta koska jokaisella mansikalla on mm. erilainen määrä happoja, maistuvat mansikat suussa erilaisilta. Jotkin mansikat, kuten esimerkiksi Koronan, tunnistaa helposti jopa silmät sidottuna hedelmäisen aromaattisesta tuoksustaan.

Vadelman ystäville tiedoksi, että vadelman satokausi on pyörähtämässä täyteen vauhtiin ihan juuri. Joka päivä kypsyy enenmmän ja enemmän vadelmia, ja päivittäin pystytään kerämään yhä useammasta rivistä.

Mansikan ja vadelman lisäksi saskatoon-marjat sekä puna- ja valkoherukat ovat kypsiä. Pensasmustikkamaalla löytyy jo ensimmäisiä kypsiä marjoja.

Marjaretki kannattaa aloittaa soittamalla, erityisesti jos himoitseee mansikoita tai vadelmia. Muita marjoja pääsee poimimaan ilman varausta.

Valkosipuli on tänä vuonna kasvanut melko suurikyntiseksi, ja tällä hetkellä myynnissä on myös pienen pallon muotoisia, yhdestä kynnestä muodostuneita valkosipuleita. Valkosipulia on myynnissä täällä meillä tilamyymälässä.


lauantai 29. heinäkuuta 2017

Satokausikatsaus

Heinäkuun loppu lähestyy, ja mansikoiden poiminta jatkuu. Viime vuonnahan mansikkaa oli tässä vaiheessa vuotta kerätty jo paljon, kun taas nyt ollaan täysin toisessa äärilaidassa. Eivät ole vuodet veljeksiä. Mansikka-asioissa kannattaa pirauttaa ennen marjaretkellä lähtöä.

Tänään aloiteltiin vadelman itsepoimintaa: kypsiä marjoja on vielä vain vähän, ja suurin osa marjoista on raakoja. Vadelmaa pääsee poimimaan tällä hetkellä ilman varausta, mutta määrä ei tosiaan ole suuri tällä hetkellä - enempi sellaisia makustelumääriä poimitaan, minkä vuoksi tällä hetkellä vadelmia ei voi vielä varailla.

Saskatoonin marjat kypsyvät nyt aikamoista vauhtia, samoin pensasmustikoista taitanee huomenna löytyä ensimmäiset täysin kypsät marjat. Punaherukat ovat myös melko pian kypsiä, ja tällä hetkellä valkoherukat taitavat valmistua vasta punaherukoiden jälkeen - jännä vuosi siis myös tässä suhteessa.

Maissin ja omenan satokausi alkanee elokuun puolivälissä.

torstai 27. heinäkuuta 2017

Tarina

Tässä pieni iltasatu: olipa kerran Hämeenkyrön Mahnalan kylässä maajussi, joka piti kovasti herneestä. Maajussi piti niin paljon tuoreista herneistä ja herneenpaloista apposina, että päätti kylvää hernettä viitenä peräkkäisenä viikkona toukokuun alusta kesäkuun alkuun. Toukokuu osoittauti kuitenkin hyvin viileäksi, satoi lunta ja vihmoi räntää, eikä kesäkuukaan nimestään huolimatta tuonut mukanaan lämpöä ja aurinkoa.

Maajussi ei kuitenkaan lannistunut, vaan uskoi herneisiinä: sähäkkään Avolaan ja uutteraan Onwardiin. Uskoi  ja luotti, että kyllä herneen versot puskevat jossain kohtaa kesää satoaan. Maajussi odotti, ja odotti ja odotti - ja kului kaksinkertainen aika normaaliin kasvuaikaan nähden.

Lopulta maajussin odotus tuotti tulosta: herneen palot lähtivät räyhäkkään kasvuun, ja pullistuivat suuriksi, makeiksi herneiksi. Ja tämä tarina on tosi.

Ja nyt iltasaduista todelliseen hernetilanteeseen, joka on siis hyvä. Tällä hetkellä pellossa on hyvin herneitä, ja keruussa on vasta eräs toukokuun puolivälissä tehdyistä kylvöksistä. Jos tiedossa ei ole aikaisia halloja, hernettä pääsee keräämään ennätyksellisen pitkän kauden. Hernettä pääsee poimimaan myös itse (ei tarvitse varata, sen verran reilusti on herneitä pellossa). Niiden keruussa perinteinen ämpäri on monen valinta, koska siihen on helppo poimia.

Mansikkamailla sen sijaan on hiukan ruuhkaa, ja tällä hetkellä kannattaa soittaa ja varata mansikanpoiminta-ajankohtaa. Tällä hetkellä kerätään mm. Polka-, Sonata-, Hiku- ja Salsa -lajikkeita,  Malwinan keruu aloitetaan ehkä ensi viikolla: Malwinassa on tällä hetkellä hyvin suuria vihreitä raakileita.

Vadelmakeruu alkanee myös reilun viikon päästä.

Ai niin - valkosipulin nosto on aloitettu, ja sitä on myynnissä tilamyymälässämme päivittäin. Lehtikaalia on myös runsaasti, ja etukäteen tilaten on mahdollista varata myös suurempia määriä.

maanantai 24. heinäkuuta 2017

Muutoksia itsepoiminnan järjestelyissä

Eilen ryhdyimme tekemään pieniä muutoksia itsepoiminnan järjestelyissä, ja nyt yritetään muokata vielä toimivammaksi. Myyntikatoksella on monena päivänä ollut ruuhkaisaa, ja autojen liikenne on tehnyt tilanteesta haastavan ja varsin sekavan.

Yritämme tehostaa nyt traktorikuljetuksia siten, että laajensimme Puimasuulin parkkipaikkaa Tampereen puoleiseen päätyyn, ja lasten leikkivälineitä  siirrettiin tässä samassa yhteydessä pukkitarhan viereen. Itsepoimintakatoksella on nyt selkeämmin erotettu ilmoittautumispiste, ja poimimasta tuleville on oma kassa. Ilmoittautumisen jälkeen pääsee traktorin kyytiin, joka vie suoraan oikealle pellolle. Traktori tuo myös takaisin päin. Toki halutessaan saa myös kävellä.

Parkkipaikkojen kylttittäminen on vielä kesken, samoin parkkipaikan loppullinen sijoittuminen ja ajosuunnat. Mutta eiköhän ne saada tässä kohdilleen, kun itsekin pari päivää pähkäillään systeemiä.

Muistattehan soitella ja kysellä mansikkatilannetta ennen marjaretkelle lähtöä! Mansikka kukki hitaasti, ja nyt myös marjat kypsyvät hidasta tahtia - tämän vuoksi joudumme rajoittamaan poimijoiden määrää, jotta kaikki varanneet saavat varmasti marjansa.

perjantai 21. heinäkuuta 2017

Luvassa mansikkainen viikonloppu auringolla

Sääennuste lupaa pääosin aurinkoista ja lämmintä säätä viikonlopuksi. Ilmatieteenlaitos taitaa tällä hetkllä ennustaa hieman epävakaisempaa kuin Foreca. Ennusteissa sademäärä on melko pieni, joka siis käytännössä tarkoittaa sadekuuroja. Pääsääntöisesti kuitenkin odotettavissa on kesäisen lämmin viikonloppu.

Tällainen sopiva lämpö nopeuttaa mansikoiden kypsymistä: tässä viime päivinä mansikkariveillä on ollut ruuhkaa, ja pääsääntöisesti marjamaille on päässyt etukäteen soittamalla ja sopimalla poimintapäivää. Mansikan kanssa ei kuitenkaan tule kiire, vaikka poimintaa lykkäisi vaikkapa ensi viikolle. Huomenissa kerättäneen ensimmäisiä marjoja uudesta mansikkamaasta, jossa kasvaa Vibrant- ja Korona-lajikkeita. Myöhäinen Malwina-lajike vielä kukkiikin, joten sen sato ajoittunee tuonne elokuun puolelle.

Vadelmakausi käynnistynee myös elokuun alkupäivinä. Vadelma on mielenkiintoinen kasvi: jotenkin sen marjat tulevat lähes poikkeuksetta pääosin elokuulla, eikä sillä marjojen kasvuun yleensä liity yhtä voimakasta ajallista vaihtelua kypsymisessä kuin mansikalla.

Muista marjoista saskatoon alkaa pian kypsymään - tästä syystä myyntikatoksen takana on valtaisa harsomuuri. Saskatoon on ilmeisen herkullinen marja, koska kaikki marjoja syövät pikkulinnut pyrkivät kaikinkeinoin sen luo. Saskatoon on myös mielenkiintoinen marja vaikkapa marjakiisselissä tai -puurossa: keittäminen tekee ne makeiksi, ilman sokerin lisäystä. Saskatoonin marjat myös taittavat mukavasti happoisempien marjojen - esimerkiksi puolukoiden ja viinimarjojen - makua, ja se sopii myös raparperin kanssa.

keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

isoja muutoksia - aurinkosähköä ja viemäröintiä

Tässä joku viikko siitten saatiin valmiiksi yksi todella iso ja haasteellinen projekti - liittyminen kunnan viemäriverkostoon. Tähän asti meillä on ollut käytössä umpisäiliö viemärin sijaan. Umpisäiliötä on tyhjennelty parin - kolmen päivän välein, ja viemäröinnin myötä siis tämä autoralli jää pois. Meillä ei kyllä ole ollut tyhjennyksen kanssa ongelmia - tyhjennys on sujunut automaattisesti itsestään, eikä sitä ole tarvinnut pahemmin pohtia. Kiitokset siis Salomäelle huippupalvelusta!

 Kun kunnan vesilaitos reipas pari vuotta sitten kaivoi runkoviemärin lampolan taakse, ryhdyttiin viemäriverkostoon liittymistä puuhaamaan. Itse verkostoon liittyminenhän on helppoa - yhden lomakkeen lähettämällä ja sen jälkeen sopimuksen allekirjoittamalla ja laskun maksamalla homma on selvä. Hivenen enemmän päänvaivaa aiheuttavat muut kaivuutyöt - meillä oli onni saa urakoitsijaksi naapurikylästä Sasista Turvalan veljekset, eikä työmaa olisikaan voinut edetä juohevammin. Ainoa pulma oli, että pumppaamon toimitus viivästyi - mutta nyt se on kaivettuna ja toiminnassa. Vähän vielä pihahommia on jäljellä, mutta muuten on valmista.

Toinen iso asia meille on ollut löytää hyvä yhteistyökumppani aurinkosähköjärjestelmän toimittamiseen. Pirkkalalainen Avitor toimittaa piakkoin meille järjestelmän, jonka avulla pystymme tuottamaan osan tarvitsemastamme sähköstä hiilineutraalisti aurinkosähkönä. Aurinkosähkö sopii meidän toimintaan hyvin, koska tarvitsemme sähköä erityisen paljon kesäaikaan. Kesällä sähköä kuluu meillä mm. marjojen jäähdyttämiseen ja kasteluun, ja kesällä aurinkosähköjärjestelmät myös tuottavat eniten sähköä.

Molemmat asiat - jätevesien käsittelyn tehostuminen ja ekologisempi tapa tuottaa sähköä omaan kulutukseen ovat olleet meillä työn alla pitkään. On tyydyttävää ja huojentavaa, kun nämä meille tärkeät asiat loksahtavat pykälän eteenpäin - ja kaiken lisäksi melkein yhtä aikaa.

maanantai 17. heinäkuuta 2017

Mansikkalajikkeiden runsaus

Poiminnassa olevien mansikkalajikkeiden määrä on taas suurempi. Monen suosikkilajikkeet Polka ja Sonata ovat nyt parhaimmillaan, mutta niiden lisäksi meillä on viljelyssä myös muita lajikkeita. Aikaisista mansikoista, eli Emily- ja Solprins-lajikkeista, löytyy vielä jonkin verran marjaa - ja tällä hetkellä niiden marjat ovat erityisen makeita. Salsa-lajike on Polkaa ja Sonataa  myöhäisempi lajike, ja siitä ollaan päästy vasta keräilemään ensimmäisiä marjoja. Salsa on toisaalta tunnettu jättimäisestä marjakoosta, ja aikamoisia möhkäleitä nuo ensimmäiset ovatkin olleet. Hiku on toinen mansikkalajike, joka alkaa kypsyä tässä vaiheessa satokautta. Hikun marjat ovat suuria, kartionmuotoisia ja vähähappoisia. Ensi viikolla kerättäneen myös jo Korona-mansikkaa satotaimista. Satotaimi on siis mansikantaimi, joka tuottaa ensimmäisenä vuonna satoa normaalia hiukan myöhemmin. Muita, tällä hetkellä vielä raakileitaan kasvattavia mansikoita ovat mm. Malwina ja Vibrant.

Mansikkakausi on siis ja näyttää etenevän tasaisen tappavaa tahtia. Yleensähän jossain kohtaa lämmin ja aurinkoinen sää pakkokypsyttää runsaasti marjoja kerralla, mutta tällä hetkellä tahti on täysin päin vastainen. Oikeastaan voi pohtia, että tavattoman erikoinen vuosi mansikan kypsymisen osalta, ainakin tässä meillä. Toisaalta, nyt ollaan jo heinäkuun jälkipuoliskolla, ja viime vuonnahan tähän aikaan mansikat rupesivat vallan loppumaan. Nyt näyttää siltä, että ainakin tämä loppukuu ja ehkä jopa elokuun alkukin saattavat olla varsin mansikkaisia.

torstai 13. heinäkuuta 2017

Mansikkatilanne kohenee

Mansikkapenkit ovat nyt ryhtyneet punastumaan oikein urakalla, ja nyt viikonlopuksi luvattu aurinkoinen sää varmaankin nopeuttaa taas kypsymistä. Tällä hetkellä mansikoita kerätään jo jokaisella mansikkalohkolla. Monen suosikkilajikkeet Polka ja Sonata kypsyvät tasaista vauhtia. Niiden lisäksi on jo kertty ensimmäisiä Hiku- ja Salsa-mansikoita. Pitkästä aikaa meillä on nyt viljelyssä pieni ala Korona-lajiketta: Koronan taimet ovat nuoria. Tämä tarkoittaa, että ne tuottavat tänä vuonna erityisen suuria marjoja, mutta lukumääräisesti marjoja on vähän. Kasvustojen vanhetessa keskimääräinen marjakoko yleensä pienenee, mutta lukumäärä lisääntyy.

Lehtikaalit kasvaa rehottavat nyt aika tavalla, minkä vuoksi lehtikaalia on nyt runsaasti myynnissä. Lehtikaalin voi pakastaa kokonaisia lehtinä pusseissa. Jäätyneenä lehtikaali murenee helposti, ja sitä voi oikeastaan ripotella ruokaan kuin ruokaan. Lehtikaaliahan voi syödä myös tuoreeltaan keräkaalin tapaan, ja kaalikääryleetkin siitä onnistuvat.

Valkosipulin nostoaika lähetsyy myös: eilen nostettiin ensimmäinen koesipuli. Koesipulin ja sääennusteen perusteella näyttää siltä, että ensi viikon loppupuolella päästäneen keräämään valkosipuleita. Valkosipulista meillä on viljelyssä Rymättylän kannan maatiaisvalkosipuli, jonka erikoisuus ovat suuret kynnet ja miellyttävä maku.

sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Merkillinen mansikkakausi

Mansikka on taas päässyt yllättämään viljelijän - tällä kertaa erikoisella kypsymisrytmillään. Mansikoita kypsyy nimittän nyt todella tasaiseen tahtiin. Verkkaisan kypsymisrytmin takan lienee viileä kesäkuu, ja nyt vallitseva aurikoinen, mutta ei liian kuuma sää. Mansikat ovat myös hyvin tasakokoisia ja tasaisen muotoisia.

Mansikoiden itsepoiminta on meillä avoinna joka päivä. Tässä muutamia vinkkejä itsepoiminnasta: aluksi ilmoittaudutaan valkokattoisella katoksella, josta neuvotaan eteenpäin pellolle. Jos haluaa poimia omiin astioihin, ne punnitaan tässä vaiheessa. Mansikat kannattaa kerätä mahdollisiman laakeisiin astioihin, tai vaikkapa suoraan pakasterasioihin tai pusseihin. Mansikkamaan reunalla mansikkaoppaat ohjaavat eteenpäin mansikkamaalle. Mansikkariveissä käytetään merkkeinä keppejä: keppiä siirretään sitä mukaan kun riviä kerätään. Jos rivi loppuu ja haluaa vielä kerätä lisää, oppaat näyttävät uuden rivin. Oppaat antavat tarvittaessa myös lisäastioita, ja opastavat  muutekin. Mansikat voi kerätä joko karoineen tai perata puhtaaksi. Jos vastaan tulee huonoja marjoja, ne olisi hyvä heittää riviväliin nurmikolle, jotta ne eivät pilaa muita marjoja. Sitten kun on poiminut riittävästi, saalis tuodaan puntarille  ja maksetaan samaisessa valkokattoisessa katoksessa, jossa alussa neuvottiin oikeaa suuntaa ja omat astiat punnittiin tyhjänä.

Mansikoiden lisäksi myös herneen itsepoiminta on mahdollista. Hernemaalle saa mukaan pusseja esimerkiksi mansikkaoppailta tai sitten itsepoiminnan valkeasta katoksesta. Herneet ovat herkullisia myös talvella pakasteesta tai sitten nyt esimerkiksi apposiksi keitettynä.

perjantai 7. heinäkuuta 2017

Luvassa aurinkoinen viikonloppu?

Eri sääennusteet ovat tällä hetkellä melko yhteneväiset: nyt alkavasta viikonlopusta näyttää muodostuvan aurinkoinen ja suhteellisen lämmin - ainakin lämpimämpi kuin viime päivinä. Mansikat kypsyttelevät omaa rauhallsita tahtiaan: paikoin marjoja on runsaammin, joissakin kohdin harvemmassa, mutta kaikki marjat ovat tällä hetkellä erittäin hyvälaatuisia. Viileä sää on lisännyt selvästi mansikoiden sokeripitoisuutta: mansikat eivät kypsy äkkinäisesti, vaan kypsyminen on hidasta ja tasaista. Seuraamme sokeripitoisuuden kehitystä refraktometrillä, koska muokkaamme oman mansikkagelatopehmiksen reseptiä mansikoiden sokeripitoisuuden mukaan. Refraktometri melko yksinkertainen laite: lasilevylle laitetaan tippa nestettä, jonka sokeripitoisuus halutaan tietää. Lasilevy suunnataan valoon, ja mitta-asteikko näyttää suoraan sokeripitoisuuden.

Huomenna lauantaina Mahnalan lavalla tanssitaan perinteiset Mansikkatanssit Jaana Hiltusen ja Sheriffin tahdissa. Luvassa myös perinteisiä pelejä (renkaan- ja tikanheitto), arpajaiset ja tietysti mansikansyöntikilpailut. Tanssit alkavat klo 20 - tervetuloa, nähdään siis silloin.

Tulevana sunnuntaina 9.7. klo 13 - 17  Puimasuulin edustalle tulee kuvataiteilija K.Väri esittelemään teoksiaan. K.Väri on tuosta naapurikylästä Lemmakkalasta, ja  monipuolisesta tuotannosta löytyy lisätietoa täältä.

Ihan mukava viikonloppu tiedossa - ensi viikollahan on myös tiistai- ja keskiviikkoiltoina tamperelaisen improvisaatioteatteri Snorkkelin kesäteatteriesitys Navetalla. Näytökset alkavat klo 18, ja lippuja on myynnissä ovella ja täällä.

keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Mansikan aika - nyt

Viileä kesäsää ei estä mansikoiden kypsymistä - hidas kypsyminen kehittää makua ja lisää sokeripitoisuutta. Tänään aloitetiin mansikoiden poimintaa kaikilla mansikkamailla, eli nyt on hyvä aika suunnitella mansikoiden poimintaa ja säilömistä. Viikonlopuksi on luvattu aurinkoista ja melko lämmintä säätä, joten mansikkakelit ovat nyt parhaimmillaan. Mansikoiden kypsymisen ja laadun kannalta olisi hyvä, jos nyt vallitseva viileähkö ja tuulinen sää jatkuisi:  helteellä mansikat pakkokypsyvät joukolla, kun taas näin viileällä ne kehittyvät hiljakseen suuriksi ja makeiksi. Mansikan sadon määrä on suurimmillaan, kun lämpötila on noin 18°C.

Mansikoiden lisäksi monet muut kesäherkut ovat parhaimmillaan: perunat, sipulit, salaatti ja monet yrtit. Uusien perunoiden kanssa kannattaa muistaa kokeilla myös vaikkapa kananmunakastiketta , joka on helppo ja yksinkertainen lisä perunoiden kanssa.


lauantai 1. heinäkuuta 2017

Lämmintä - vihdoin!

Tällä hetkellä aurinko helottaa, ja lämpömittarin elohopea on kivunnut erittäin kesäisiin lukemiin. Sää edistää siis mansikoiden kypsymistä, ja varmaan ensi viikkolla päästään poimimaan jo suurempia määriä. Tällä hetkelläkin siis jo kerätään mansikkaa, mutta paikoin kypsät punaposket ovat vielä harvemmassa. Tästä syystä esimerksi itsepoiminta saattaa sulkeutua aikaisemmin kuin mitä nettisivulla on: kun päivän sato on kerätty ja kaikki penkit käyty huolella läpi, jätämme mansikat kypsyttelemään marjojaan rauhassa. Hyvän laadun ylläpitämiseksi kaikki mansikkapenkit pitää käydä läpi joka päivä: kerätä kypsät pois ja poistaa huonot.

Marjatilan Navetalla tapahtuu tänä kesänä paljon monenmoista: on teatteria ja musiikkia, näyttelyä, kaavoittajan vastaanotto - itsekin täällä oikein mielenkiinnolla seuraamme, mitä kaikkea siellä tapahtuu. Vuokraamme Navettaa myös yksityistilaisuuksiin - tarkemmat kyselyt joko nettilomakkeella tai poikkeamalla paikanpäällä.




torstai 29. kesäkuuta 2017

Mansikkakausi etenee hiljakseen

Mansikkakausi etenee, mutta viimeisimmän viikon viileä sää on selkeästi hidastanut marjojen kypsymistä. Toistaalta hyvä näin, koska samalla saatiin vettä eli viileä ja sateinen sää on marjojen kypsymisen sijasta kasvattanut mansikoiden kokoa. Pieniä määriä saa kerättyä jo melko helposti, mutta suurempien määrien keräämisessä kuluu vielä aikaa. Sääennuste toisaalta lupaa nyt melko lämmintä ja sateetonta kautta, mikä todennäköisesti johtaa mansikan kypsymistahdin kiihtymiseen. Tällä hetkellä meillä pääsee keräämään Emily- ja Solprins-lajikkeita, mutta myös Polka- ja Sonata-lajikkeissa on jo kypsiä marjoja siellä täällä. Kaikki lajikkeet sopivat hyvin kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin: kakkuihin, sinällään syötävksi, pakkaseen, hilloihin. Jokaisella mansikkalajikkeella kuitenkin oma arominsa, ja samoin mansikoiden sokeri- ja happomäärät vaihtelevat. Monesta vähähappoisemmat, tuoreena miedompi makuiset maistuvat pakastuksen jälkeen vähemmän happamalta - kannattaa siis tehdä vertailua, ja kirjoittaa pakastusrasioihin myös mansikkalajikkeen nimi. Myös mansikoiden väri on erilainen eri lajikkeilla, ja värin erilaisuus näkyy myös esimerkiksi hillon värissä - ja meillä myös mansikkamehun värissä. Eri lajikkeista tehdyt mehuerät ovat hiukan eri punaisia, jos tarkasti katsoo.

sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Mahnala matkaa tulevaisuuteen

Juhannuksen aika on nyt vietetty, ja jos Kustaa Vilkunan "Vuotuiseen ajantietoon" uskominen, niin sään pitäisi loppuvuoden olla mukava ja suotuisa, Tällä hetkellä huomiselle maanantaille ja ylihuomiselle on luvassa epävakaista ja ehkä jopa sateista säätä, mutta sen jälkeen sään pitäisi poutaantua - juuri parahiksi siis (kuivan) heinänteon ja mansikan poiminnan kannalta. Säähän liittyvien epävarmuuksien vuoksi Suomessa suurin osa heinästä tehdään ns. säilöheinäksi, koska tällöin laatu on parempi.

Nyt alkavaa viikkoa voisi kutsua myös Mahnalan kylän "tulevaisuuden viikoksi", koska nyt tulevana keskiviikkona 28.6. klo 18 alkaen Jyväpirtillä järjestetään yleisötilaisuus Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma osayleiskaavaan liittyen ja  sunnuntaina 2.7. kaavasuunnittelija pitää vastaanottoa klo 12 - 17 täällä meillä Marjatilalla. Kaavasuunnittelijan vastaanotto on todennäköisesti Navetalla, kun siellä on runsaati pöytätilaa karttojen levittelemiseen. Täällä lisätietoa aiheesta, ja tästä linkistä löytyvät mm. kunnanhallituksen päätökset koskien osayleiskaavan vireille asettamista - tästä linkistä löytyy muita ajatuksia Hämeenkyrön kunnan maankäytön kehittämisestä (kannattaa lukaista myös tämä, eli se siinä kunnanhallituksen päätöksen liitteenä oleva raportti, .pdf-muodossa).

On äärettömän hienoa, että kunnan virkamiehet tällä tavoin jalkautuvat tänne kyliin, ja kuulostelevat maailman menoa myös meidän kyläläisten kannalta. Mahnala ja Hämeenkyrö kehittyvät eteenpäin ainoastaan yhteistuumin ja yhteisvoimin - on hyvä asua ja yrittää täällä.

ps. ja tämä ei ole maksettu mainos

perjantai 23. kesäkuuta 2017

Hyvää juhannusta!

Tänään on ollut varsin viileä ja tuulinen, mutta aurinkoinen sää. Illasta näyttäisi tulevan myös sateeton, ihan mukava juttu sekin. Huomisen juhannuspäivän säätä vanha kansa on pitänyt tärkeänä säiden tarkkailupäivänä: "millaista ilmaa juhannuksena, sellaista mikkeliin".

Mansikoita on kypsynyt nyt harvinaisen montaa eri lajiketta tähän vaiheeseen- pelloilla kerätään Emily-, Solprins- Polka- ja Sonata-lajikkeita, ja tunnelista keräillään Magnum-lajiketta. Ensimmäiset Polka- ja Sonata-marjat ovat varsinaisia möhkäleitä: niitä on hiukan harvemmassa, mutta toisaalta suuri koko helpottaa ämpärin täyttymistä. Kaikki mansikat maistuvat suussa hiukan eri makuisilta - mansikalta toki, mutta niiden erilainen sokereiden ja happojen suhde vaikuttaa makuaistimukseen.

Mutta nyt taidetaan täällä marjatilallakin suunnata pikku hiljaa kohti saunaa ja juhannusvalkeita. Hyvää juhannusta kaikille!

tiistai 20. kesäkuuta 2017

Mansikkakausi kiihdyttää tahtiaan

Lämmin sää ja sopivasti osuneet vesisateet ovat kiihdyttäneet mansikoiden, ja mansikoiden itsepoimintakausi alkaa meillä to 22.6. Tällä juhannusviikolla poimimaan pääsee torstaista alkaen klo 10 - 15 , tai niin kauan kuin kypsiä mollukoita riittää poimittavaksi. Nyt aluksi poiminnassa ovat erityisesti Solprins- ja Emily -lajikkeet, jotka sopivat nauttivaksi joko sinällään tai säilöttäväksi tulevan talven varalle. Ensimmäisiä kypsiä Polka-mansikoita on myös jo maisteltu, eli mansikkakesän voi sanoa olevan hyvällä vauhdilla kiihtymässä.

Perunaa kaivetaan myös juhanuksen aatonaattona, eli nyt tulevana torstaina 22.6. Muista kesäherkuista saatavilla on myös nippusipulia, ja huomenissa olisi tarkoitus selvittää, josko päästäisiin niputtamaan myös tilliä. Torstaista eteenpäin saatavilla on myös pieni erä lähilihaa: lammasta meiltä ja vuohenlihaa Kukkamäen kuttutilalta . Jälkkäriherkuksi tarjolla olisi vaikkapa gelatoja: joko valmiina paketteina tai näppärässä styroksirasiassa suoraan pehmiskoneesta pursotettuna. Puimasuuli palvelee huomenna keskiviikkona ja ylihuomenna torstaina klo 8 - 20, perjantaina eli juhannusaattona olemme avoinna klo 8 - 17.

Aika on siis hurahtanut aika tavoin erilaisissa valmisteluissa: myyntipaikkoja on availtu, pohdittu järjestelyitä, koulutettu ja opastettu - ja samalla myös tehty kasvinhoitotöitä, joista tärkein lienee kitkentä. Käsintapahtuva kitkeminen on aikaa vievää, mutta toisaalta se on tehokasta: viljelykasvit peittävät rikkakasvin aukon ja saavat enemmän ravinteita sadon kasvattamiseen.

Viime sunnuntaina vietettiin myös Mansikkakauden avausta, ja nauttittiin kesän ensimmäistä mansikkakakkua Navetalla. Illan kruunasi Isaran keikka, joka pisti varmasti kaikkien jalat naputtamaan tahtia ja nosti hymyn huulille - kiitos Isara ja kiitos kaikille kävijöille. Tästä alkaa paras mansikka-aika ikinä - tai ainakin tänä vuonna.

tiistai 13. kesäkuuta 2017

Mansikkakauden avaus lähestyy

Tänään Puimasuulilla taas bingoiltiin Mahlan eli Mahnalan Ympäristökoulun vanhempainyhdistyksen voimin. Bingossa oli taas huippupalkinnot, ja pääpalkintona oli laatikollinen tuoreita mansikoita. Jos tänään ei ehtinyt vielä hullaantua bingosta, niin vielä on mahdollisuus kahtena kesäkuun tiistaina päästä pelaamaan bingoa. Mansikkabingon tuotto menee vanhempainyhdistyksen kanavoimana koululaisten hyväksi mm. leirikouluihin, uimahallimatkoihin ja muihin retkiin.

Tulevana sunnuntaina vietetään Mansikkakauden avausta, ja tarjolla on sitä kesän ensimmäistä mansikkakakkua ja kahvia. Mansikkakakkutarjoilu järjestetään tänä vuonna Navetalla, ja kakkutarjoilua on klo 12 - 16. Illan kruunaa Isaran konsertti - keikkalippuja on myynnissä Puimasuulilla. Keikka alkaa klo 19. Huippukiva sunnuntai siis tulossa.

Heinäkuukin näyttää alkavan vauhdikkaissa merkeissä, kun tamperelainen improvisaatioteatteri Snorkkeli esittää Navetalla kesäteatteria ilman käsikirjoitusta. Tavanomaisesta kesäteatterista poiketen näytelmä on joka kerta erilainen - eikä mahdollinen sadesääkään haittaa Navetan jyhkeiden kiviseinien suojassa, katon alla.

Heinäkuun alussa, tarkemmin sanottuna 2.7. on mahdollisuus osallistua Sasi-Mahnala-Metsäkulman osayleiskaavan suunnitteluun tulemalla tapaamaan kaavoittajaa Navetalle. Hieno juttu tämäkin, kaikki joukolla mukaan.

Kaiken kaikkiaan kesäkuun loppu ja heinäkuun alku vaikuttaa varsin vauhdikkaalta. Mansikoitakin kypsyy koko ajan enemmän, sipulia niputellaan jo myös ja pian aloitellaan uusien perunoiden nostaminen. Sääennusteetkin lupaavat mukavan kesäistä säätä, eli nyt kannattaa nauttia kesästä.

torstai 8. kesäkuuta 2017

Sähäkkää menoa, mansikan makua

Mansikkakausi on alkanut hitaasti kiihtyen. Päivittäin ollaan siis keräilty mansikkaa, ja sitä on ollut myynnissä tässä kotona Puimasuulilla, muutamassa REKO-jaossa sekä parina päivänä ollaan piipahdettu myös Hämeenkyrön S-marketilla. Itsepoiminnan alkuun mennee vielä viikko-pari - säistä riippuen. Nyt vallinnut lämmin jakso on selkeästi kiihdyttänyt kaikkien kasvien kasvua, ja kasvit ovat kirineet kiinni lähes normaaliin kasvurytmiin.

Jos mansikkakausi on alkanut hitaasti, niin sitten muuten on ollut varsin sähäkkää menoa. Maanantaina ja tiistaina oli kesätyöntekijöiden koulutusta, ja kesän kuvioita ollaan yritetty viimeistellä valmiiksi. Vesi- ja viemärihommat ovat myllänneet pihoja ja nurkkia, ja olisi mukava saada ne myös valmiiksi ennen juhannusta. Ja aidankorjaamista, kitekmistä, istuttamista, nurmenleikkuuta ynnä muuta vastaavaa puuhaa on varsin runsaasti tarjolla - kuten aina tähän aikaan.

Nyt ensi viikon aikana on tavoitteena myös puunata ja tuunata Navettaa eteenpäin. Lattiaa peittävät nyt leveät haapalankut, ja ensi viikon sunnuntaina 18.6. siellä vietetään Mansikkakauden avausta.

torstai 1. kesäkuuta 2017

Pässien seikkailuita vol 2

Viime syksynä pässit Kosmos ja Lanttiläntti suorittavat erinäisiä seikkailuretkiä ennenkuin päätyivät yhdessä suuren uuhilauman viihdytysjoukoiksi, jota virkaa hoitivat menestykkäästi. Pässipojat pääsivät vajaa viikko sitten laitumelle, jonne tyytyväisinä tallustelivat ruohoa rouskuttamaan ja märehtimään. Kaikki siis hyvin, ja pässit vaikuttivat tyytyväiseltä tilanteeseen.

Vaan eipä pitäisi lampurin tyydyttyä rauhallisuuteen - varsinkin kun kysessä on pari hyvin intomielistä seikkailijapässiä, jotka halajavat uusia kokemuksia ja elämyksiä. Tässä keväämmällähän pässipojat suunnistivat muutaman kerran lampolaan seurustelemaan uuhien kanssa, ja nyt tänä ehtoona pässin menosorkkia ilmeisesti kutkutteli myös: pässit kun olivat päättäneet lähteä jaloittelmaan, ja olivat vakain sorkin matkalla kohti kirkonkylää.

Pässit eivät harmikseen päässeet kirkonkylälle asti, kun lampurille poikain seikkailusta jo tiedotettiin. Lampurin havaitessaan pässit eivät aavistaneet mitään, vaan tulla kopsuttelivat tyytyväisenä tutun ihmisen luo.

Ja niin päättyi pässine tämän iltainen seikkailu - ainakin toistaiseksi.

Mansikkaa!

Kesäkuu alkoi, ja tänään päästiin aloittelemaan myös mansikan myyntiä. Nyt alkuun mansikkamäärät ovat pieniä, ja keräämme niitä sitä mukaa kuin mansikat punastuvat riittävästi. Myymme tällä hetkellä mansikkaa tilamyymälä-kahvilassamme sekä jotain voi riittää myös REKO-ringeissä myytiin. Itsepoiminta ei olla vielä aloitettu, mutta heti kun määrät lisääntyvät niin sitten aloitellaan. Mansikoiden lisäksi myös nippusipulia on myynnissä. Tilamyymälä -kahvila Puimasuuli on avoinna päivittäin klo 11 - 19.

Sinänsä hauska sattumus - tänään Hämeenkyrön kunta aloitti Mahnalan asemakaava-alueen tonttien myynnin. Täältä lisätietoa tonteista. Mahnala on vilkas ja elinvoimainen kylä, jossa on kauniit maisemat.

tiistai 30. toukokuuta 2017

Mansikkaa...nyt...pian?

Mansikkakausi alkaa ihan pian - ehkä jo huomenna, viimeistään ylihuomenna keräillään ensimmäisiä mansikoita myyntiin. Tänään tehtiin jo koepoimintaa, mutta vielä ei maku ollut ihan kohdillaan. Viileä sää siis tässä lopussa hiukan hidastaa kypsymistä, mutta toisaalta marjojen sokeripitoisuus on suurempi hitaan kehityksen vuoksi. Sipuliakin aletaan pian niputtaa, varmaan samoihin aikoihin, kun mansikoita aletaan keräämään. Perunaa joudutaan vielä jonkin verran vielä odottelemaan, mutta eiköhän ne sieltä pikku hiljaa kasva myös poimittaviksi.

Kukinta etenee nyt aikamoista vauhtia: saskatoon on täydessä kukassa, samoin lämpöisimpien paikkojen herukat kukkivat. Pensasmustikat alkavat kukkia hyvin pian ja omenapuutkin ovat heränneet kasvattelemaan vaaleanpunaisia kukkanuppujaan. Nyt kukassa olevissa kasveissa pörrää monenmoisia pölyttäjiä, erityisesti jos aurinko lämmittää eikä tuuli ole liian voimakas.  Viileimpinä päivinä ainoastaan kimalaisarmeija lentää sitkaasti mettä keräämäässä ja samalla pölyttämässä kukkasia. Kimalaiset ovat olleet tänä vuonna hyvin aktiivisia, ja niitä on tuntunut olevan runsaasti.

Ja muutenkin kesän voi julistaa alkaneeksi - pääskyset ovat tulleet jo jokin aikaa sitten.

maanantai 22. toukokuuta 2017

Mansikankukkia ja suuria raakileita

Tunnelissa mansikoissa rupeaa olemaan jo mukavan kokoisia raakileita, ja hissukseen ne siellä alkavat vaaletakin jo. Mansikan raakilehan on aluksi kirkkaan vaalean vihreä, mutta kypsymisen lähestyessä ensin vaalenee melkein valkoiseksi ja lopulta muuttuu punaiseksi. Pellolla, harsoilla peitetyillä alueilla mansikoissa on myös jo kukkasia, eli voisi sanoa siis mansikoita myös sieltä odotettavan jossain vaiheessa.

Kasvu on muutenkin suorastaan räjähtänyt joka puolella. Nurmet kasvavat lähes silmissä, ja yhdessä todella lämpimässä paikassa punaherukka on jo kukassa. Punaherukan kukissa käy vilske, kun monet hyönteiset ovat meden etsintäpuuhissa.

Muuten kevättöiden suurin ruuhka rupeaa olemaan ohi: kylvöjä on toki vielä kesken, mutta esimerkisi hernettä on kylvettävä vähän koko ajan, jotta hyviä palkoja olisi poimittavissa mahdollisimman pitkän kauden ajan. Kasteluita ollaan aloiteltu: kaikki sadehan on tullut toukokuulla pelkästään lumena, ja tänäänkään ei satanut - vaikka taivaalla isoja pilvenlohkareita seilasikin. Torstaille ennusteessa on ollut hiukan epävakaisempaa, mutta ennuste on elänyt jopa päivän mittaan jonkin verran.

torstai 18. toukokuuta 2017

Kesän henkeä ilmassa

Lämpö on nyt kuluneen viikon aikana lisääntynyt merkittävästi: yöllä ei ole ollut enää pakkasia, ja jotenkin iltaisin ja aamuisin on ollut sellainen kesän henki. Lämmön lisääntyminen on näkynyt heti esimerkiksi ruohon kasvussa ja muutenkin kasvien kasvun nopeampana kehityksenä. Tänäänhän oli tosiaan myös Erkin päivä, jota on ennen vanhaan pidetty kesän säiden yhtenä tärkeimpänä ennustuspäivänä: "Mitä Erkkinä enimmin, sitä kesässä vähimmin". Tänään oli melko pilvinen, vähän tihkusateinen päivä - liekö siis kesästä tulossa poutainen?

Huomiseksi odotellaan jopa hellerajan rikkoutumista. Navetan lattia on nyt saatu suojattua öljyvahalla, ja Puimasuulilla lattiaremonttia paossa olleet tavarat on siirrelty takaisin Navetalle. Puimasuulilla on siis käynnissä puunausta ja siivousta. Tilamyym
älä-kahvila palvelee (siivouksesta huolimatta) ma-la klo 11 - 19 ja su klo 13 - 19. Nyt viikonloppuna on saatavan marjapehmiksen lisäksi Nikkilän tankkimaidosta keitetteyä aitoa mahnalalaista vaniljagelatoa. Tämän viikonlopun uutuutena tarjolla on mansikkaista jäähilejuomaa, joka on siis tehty tietysti mansikasta. Jäähilejuomaa kutsutaan myös mm. slush - juomaksi tai granitaksi - rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Pelloilla mansikat ovat heränneet kasvuun, ja nyt ennustettu lämpö herättelee viimeisiäkin kasvukauden alkuun. Tunneleissahan on jo melko suuria raakileitakin, eli varmaan jossain kesäkuun alkupuolella päästään poimimaan ensimmäisiä mansikoita tunneleista.

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Lunta, rakeita ja räntää

Toukokuu on tainnut tähän mennessä olla lumisempi kuin viime vuoden joulukuu tai nyt kuluvan vuoden alku. Auringonpaistettakin on ollut, ja heti pilvien hajottua lumi on sulanut pois. Nyt satelee hissukseen lunta, ja aika runsaasti sitä on jo taas kertynyt yötä vasten. Sinänsä hyvä, että on lunta yöllä: lumi on hyvä eriste kylmää vastaan. Mutta taitaa vanha kansa tietää hyviin: huhtikuun puolen välin Tiburtitusta vastaava yö oli kylmä, ja vanhan kansan mukaan se ennusti 40 kylmää yötä. Tämä nyt oleva yö on Mamertuksen vastainen yö, ja myös tällainen kylmä sää on huono enne ja lupaa kylmää ja pitkää kevättä. No, toisaalta nyt voisi toivoa kylmän viileän sään jatkuvan vielä Erkin päivään eli 18.5. asti, koska siitä sanotaan " Kylmä Erkki, hyvä merkki, lämmin Erkki, paha merkki". ja "Mitä Erkkinä enimmin, sitä kesässä vähimmin". Vesisade voisi olla ehkä toivotuin sää nyt tällä erää.

Lunta tai ei, kevättöitä jatketaan pikku hiljaa eteenpäin. Tänä vuonna istutettettavia mansikkamaita on laiteltu istutuskuntoon, ja mansikan istutuskin on pääsemässä pikku hiljaa vauhtiin. Tunneleissa mansikan kukat ovat hyvää vauhtia kehittymässä raakileiksi, ja vadelmakasvustotkin ovat pääsemässä kasvuvauhtiin. Meillä on tunnelissa kokeessa myös karhunvattua, ja myös siinä silmut ovat kasvaneet vauhdilla.

Puimasuuli on avoinna tästä viikosta eteenpäin joka päivä, maanantaista perjantaihin päivystellään klo 11 - 19 ja sunnuntaisin klo 13 - 19, tervetuloa. Navetan lattia on saanut nyt ensimmäisen öljyvahakerroksen, ja ehkä ensi viikon aikana päästään siis tyhjentämään tavarat takaisin Navettaan Puimasuulilta.

torstai 4. toukokuuta 2017

Toukoaikaa

Nyt heti vapun jälkeen toukotyöt käynnistyivät oikein urakalla: perunaa on istutettu aika määrä. Herneen, porkkanan ja tillin kylvämistä on myös harjoitettu pelloilla. Näiden lisäksi ollaan kylvetty kaiken näköistä muuta, mm. kurpitsaa, tomaatteja ja yrttejä sekä jatkettu Navetan tuunamista. Aikamoinen viiko on siis jo takana, ja tämän hetkisten sääennusteiden mukaan toukotyöt jatkuvat yhä edelleen vilkasta vauhtia - sateet on peruttu, aika poutaisen näköinen ennuste latautui illlalla sääpalveluista (useampaa tulee seurattua, kun sää on niin merkittävässä osassa meidän tilan toimintaa).

Puimasuulilla touhuillaan nyt myös päivittäin, Helpoiten meidät saa kiinni sieltä ma - la klo 11 - 19. Tulevana sunnuntaina 7.5. keitellään kaffia myös iltapäivän puolella klo 13 - 16, jos on kaunis ilma.
Tervetuloa!

sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Vappua - lunta enemmän kuin jouluna

Tänä aamuna koko Mahnalan mäki oli peittynyt paksuun ja raskaaseen lumivaippaan. Päivänmittaan lunta satoi lisää, ja lunta oli nyt huhtikuun lopussa enemmän kuin jouluna. Nurmikolla olisi varmaan päässyt hiihtämäänkin hyvin aamusta - nyt illan tullessa lumihanget ovat onneksi kutistuneet, ja pälvipaikkoja on jo runsaasti. Kustaa Vilkunan mukaan vanha kansa ennusti lumisen vapun tietävän lumetonta talvea - no, ainakin nyt kulunut talvi on ollut sellainen, mutta saa nähdä millainen on tuleva.

Lunta tai ei, mansikat ovat kukassa tunneleiden lämmössä harsojen alla. Tunneli on siis sellainen iso, korkea, metallikehikon tukema, muovista tehty kate mansikkakasvuston päällä, jonka avulla saadaan vangittua auringon lämpöä kasveille aikaisin keväästä. Meillä on tunneliessa myös mm. perunaa ja sipulia, eli kaikki juhannuksen eväät ovat hyvässä kasvussa. Ensimmäisiä kesäherkkuja päästään maistelemaan todennäköisesti viimeistään heti kesäkuun alussa, ellei jo hyvän tuurin käydessä aikaisemminkin.

Huomenna, Vapun päivänä, Puimasuuli on avoinna klo 13 - 16, ja myynnissä on nyt siis ensimmäisen kerran aitoa mahnalalaista vaniljagelatoa Nikkilän maidosta sekä tietysti meidän omaa mansikkagelatoa. Vohvelivalikoimassa tavallisten vohveleiden lisäksi mm. paukkuvohvelit ja gluteenittomat vohvelit. Tervetuloa!

tiistai 25. huhtikuuta 2017

hei, me siivotaan!

Viimeiset pari päivää on siivoiltu Puimasuulia kesäkuntoon - huomenna availlaan kesäkautta varten, ja samalla toivotaan, että lunta sataisi vähemmän kuin tänään. Suomen kesästä usein sanotaan sen olevan vähälumisempi kuin talven, eli lumimäärissä mitaten kesä ei ole vielä alkanut. Tiburtituksesta alkanut sääenne ennakoi viileän ja kylmän jatkuvan nelisenkymmentä yötä, eli oikeastaan vasta toukokuun puolivälin paremmalla puolen pitäisi alkaa kunnolla lämpenemään.

Säästä huolimatta Puimasuulia ollaan puunattu kesäkautta varten. Osa Puimasuulin kahvilan tilasta on toistaiseksi varastokäytössä, eli toistensa päälle pinottujen pöytien, tuolien ja sohvien valtaamana: Navetta on saanut uuden hienon lattian, mutta lattiaremppaa varten Navetta piti tyhjentää. Tavarat siirrettiin mahdollisimman lähelle, eli Puimasuulille varastoon. Tavarat siirretään Puimasuulilta pois hetimiten kun Navetan lattia saadaan käsiteltyä.

Puimasuulilla on myös touhuttu uuden asian parissa, joka liittyy tähän. Tämä siis liittyy ns. tankkimaidon - eli siis sen maidon, joka on vastalypsetty ja on viileässä odottamassa noutoa meijeriin - käsittelyyn liittyvistä asioista. Tämä jousto ja tulkinta mahdollistaa täydellisen italialaistyyppisen gelaton valmistuksen - vai miltä kuulostaa vastalypsetystä maidosta tehdystä jäätelostä nauttiminen? Tämä on mahdollista Vapusta alkaen meillä - kiitos kaikille, jotka tämän mahdollisuuden ovat meille suoneet!


lauantai 15. huhtikuuta 2017

Takatalvi ja suviyöt

Rivakasti alkanut kevät on kääntynyt kunnolliseksi takatalveksi. Sääennusteissa arvioidaan tällä hetkellä kylmän jakson jatkuvan huhtikuun loppupuolelle. Eilinen päivä oli vanhan kansan yksi merkittävimmistä säänennustus päivistä, Tiburtituksen päivä. Tiburtitus jakoi vuoden talveen ja kesään - suven siis laskettiin alkavan Tiburtituksen jälkeisestä yöstä. Kylmät yöt ennustavat kylmyyden jatkuvan vielä yhdeksällä viikolla eli nelisenkymmentä vuorokautta olisi siis tiedossa vielä kylmää.

Peltohommiiin ei siis ole nyt kiirettä, mutta tunneliviljelmillä kasvukausi on saatu jo alkuun. Tunnelin muovikate vangitsee auringon lämpöä ja valoa tehokkaasti, ja yön kylmät hetket ovat kuitenkin jo niin lyhyitä, että lämpö riittää yön yli vain hiukan avustaen.

Kasvukauden alkua odotellessa ollaan kehitelty kaikennäköistä uutta, ja tavoitteena olisi saada muutama uusi juttu Puimasuulille valmiiksi heti alkuun. Avaamme Puimasuulin huhtikuun viimeisellä viikolla. Navetan tuunaus on myös vauhdissa, mutta kylmä sää hiukan viivästyttää valmistumista.

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Lentsun tynkää

Lentsu on vaivannut yhden jos toisen nenää, mutta nyt pikku hiljaa räkätautikausi taitaa olla takana päin. Puimasuulia ruvetaan nyt hiljakseltaan puunaamaan kohti kesää - keittiön lattia saatiin uuteen maaliin, ja seuraavaksi siis pestään ja huolletaan keittiö kesää varten. Nuhista huolimatta gelatokehitystyö on jatkunut, ja ensi viikolla olisi tarkoitus tehdä ensimmäiset kokeet. Jos onnistuvat hyvin, niin sitten jatketaan - tavoitteena on saada huhtikuun loppuun mennessö kehitettyä ihan uusi resepti ja makumaailma kaikille italialaisen gelatopehmiksen ystäville.

Pelloilla ja tunneleilla tapahtuu vinhaa vauhtia. Tunneleissa on jo kasvamassa mansikkaa, vadelmaa, perunaa ja tällä viikolla pitäisi saada vielä sipulitkiin maahan. Pellolla mansikoiden talvisuojausharsoja ollaan availtu, vadelmaa leikattu ja sidottu sekä pensasmustikan ja omenamaan jänisaitaa avattu. Valkosipulit ovat aikamoisessa kasvussa jo nyt, ja pian on aika kylvää ensimmäiset herneet ja istuttaa perunaa ja sipulia. Tommi kävi tänään tökkimässä maata, ja paikoin routa oli jo sulanut, mutta paikoin vielä routaa oli. Mansikkamaita ei vielä voida harjata, koska maan kantavuus ei kestä vielä traktoria: jos pellolla liikkuu tähän aikaan vuodesta, ei seurauksena ole mitään hyvää, ainoastaan tiivistynyttä maata ja syviä uria. Vielä jokunen hetki täytyy siis malttaa ennen toukotöiden alkua pellolla.

Ensi kesän osalta hiljattain varmistui irkkubändi Isaran keikka, joka on su 18.6. klo 19 alkaen. Liput ovat 10 e, ja meno on todennäköisesti huimaa - kuten Isaran keikoilla on aina ollut, Lippujen myynti alkaa Puimasuulilla toukokuulla.


tiistai 28. maaliskuuta 2017

Aurinkoista maaliskuuta vietetään

Kevätsesonki kiireineen on nyt täydessä vauhdissa. Mansikantaimet on istutettu tunneliin, ja vadelmanleikkuu etenee vauhdikkaasti. Kellarista on myös lajiteltu siemenperunaa itämään, jotain on jo saatu kasvamaankin. Sipulin istutusta olisi tässä piakkoin tiedossa myös, ja valkosipulin kevättyöt ovat lisäksi ajankohtaisia. Paljon erilaisia puuhia on siis tekeillä, ja Navetassakin tapahtuu.

Karitsat ovat tänä keväänä kasvaneet todella rivakkaa tahtia, ja isoimmat ovat jo hyvinkin vieroitusikäisiä ja - kokoisia. Aurinkoiset päivät houkuttavat lampaat ulos makoilemaan, ja aika tyytyväisen oloisilta näyttävätkin päivää paistatellessaan. Muutamia pietnpivillaisia uuhia odottelee kerintää, ja sorkkien tilanteen tarkastus on myös näin keväisin ajankohtainen. Lampaan sorkissa kasvaa kynsimäinen pintakerros, kyntynen, jota täytyy tarvittaessa hiukan leikata (samaan tapaan kuin koirankynsiä tai omia kynsiä leikataan). Kyntyset kasvavat eri yksilöillä eri vauhtia, mutta ainoastaan säännöllisen tarkastuksen avulla pystyy tarkastamaan tilanteen.

Puimasuulilla ollaan aloittelemassa puunaamaan paikkoja kesää varten, ja kaikenlaisia suunnitelmia tässä pikku hiljaa kehitellään. Jos flunssat hellittävät, niin ensi viikolla kokeillaan jotain uutta - kokeen jälkeen sitten nähdään, miten uusi juttu toimii ja onnistuu. Pitäkäähän peukkuja, että ei tule kommervenkkejä tekemiseen - tulossa on jotain aivan mahtavaa onnistuessaan.

lauantai 18. maaliskuuta 2017

Kevät!

Kevät pääsi yllättämään marjanviljelijän - lumet ovat sulaneet vauhdikaasti, ilma lämmennyt ja auriko hellinyt. Eilen satoi räntää ja rakeita, mutta lisäksi reilusti vettä. Kevät rupeaa siis olemaan täällä, ja aika on ryhtyä kylvämään siemeniä taimikasvatukseen, istuttamaan mansikkaa tunneliin, leikkaamaan omenaa ja vattua, lajittelemaan siemenperunoita ja tekemään montaa muutakin hommaa.

Kesätyöntekijät on nyt valittu  - kiitos kaikille hakijoille kiinnostuksesta. Ikävä kyllä emme pystyneet tänä vuonna haastattelemaan kaikkia, mutta ensi tammikuulla taas jatketaan. Nyt on aika suunnata kohti alkavaa kautta ja kevättöitä.

Karitsoinnit ovat meillä melkein ohi - yhtä tiineeksi ultrattua vielä odotellaan. Kirjava joukko karitsoita pomppii pihalla ja opiskelee lammaselämää. Karitsoitten alkukehitys on huima: parin tunnin ikäisenä ne jo juoksevat lujaa ja parissa kuukaudessa saavuttavat lähes emänsä ulkomitat. Mustia karitsoita on syntynyt tänä vuonna enemmän kuin koskaan, ja muutama syntymäharmaatakin on tänä vuonna maailmaan putkahtanut.




maanantai 20. helmikuuta 2017

Kevättä, talvea ja kevättalvea

Säät ovat vaihdelleet tässä viime viikkojen aikana oikein urakalla: välillä sataa lunta, toisinaan jäätävää tihkua tai vettä. Joinakin päivinä auriko on hellinnyt, linnut laulavat ja ilma tuntuu samalta kuin yleensä maaliskuun loppupuolella. T'älle viikolle on nyt toisaalta tiedossa kiristyviä pakkasia.

Karitsoinnit rupeavat olemaan loppusuoralla, ja pian on aika siis suunnata omenapuiden leikkuun pariin ja laittelemaan tunneleita kuntoon. Omenapuita täytyy hiukan joka vuosi kiusata leikkaamalla, jotta oksisto pysyy sopivan nuorena ja puu tuottaa omenia joka vuosi. Jokainen lajikeha täytyy leikata hiukan eri tavoin, koska eri lajikkeiden kasvutapa vaihtelee runsaasti. Jokainen omenapuu on myös oma yksilönsä, ja puiden kehitys pienestä taimesta satoa tuottavaksi puuksi on mielenkiintoinen, useamman vuoden kestävä jännitysnäytelmä.  Monet pienet asiat vaikuttavat, ja esimerkiksi yhdellä oksan katkaisulla on monenmoisia vaikutuksia puun kehitykseen. Mutta vielä täytynee malttaa vielä hetki ennen leikkaamisen alkua: pakkasta ei saisi olla kipakka leikkaamisen jälkeen, koska leikkaushaava - kuten oksan poistosta jäävää jälkeä kutsutaan - on arka pakkaselle jonkin aikaa leikkamisen jälkeen.

tiistai 7. helmikuuta 2017

Ja niin alkoi jo helmikuukin

Kuluipa tammikuu tänä vuonna sukkelaan, kun alkuun pääsi. Lähes huomaamatta ollaan siirrytty helmikuulle. Sää on ollut varsin mielenkiintoinen - pääosin melko leutoa ja lämmintä, välillä on tuntunut samalta kuin maaliskuulla. Kunnon hiihtokeleistä ei ole tähän mennessä saatu nauttia kuin muutamana päivänä, luistelu on onnistunut tähän mennessä tänä talvena paremmin.

Työhaastattelut on nyt tältä keväältä pidetty, ja nyt ryhdymme pohtimaan ja miettimään. Pyrimme tekemään valinnat loppuun maaliskuun alkuun mennessä. Tänä vuonna hakijoiden määrä yllätti meidät täysin, ja ihan kaikille emme ikävä kyllä pystyneet järjestämään haastatteluaikaa. Valitsemme kesätyöntekijät aikaisin, koska hyvin pian aloitellaan omenapuiden leikkuuta ja muita kevättöitä.

Karitsointikauden alku alkoi hitaasti, mutta nyt viimeisimmän viikon aikana on ollut aika vilske. Pässit ovat olleet viime syksynä ahkerina, ja monta pontevaa karitsaa pomppii jo vauhdikkaasti. Karitsoineet uuhet pääsevät päiväsaikaan ulkoilemaan karitsoittensa kanssa, mutta ovat vielä toistaiseksi viettäneet yönsä vain sisällä.

Hiihtolomakausi lähenee kuun lopulla: Hirsituvalla on vielä vapaana viikot 8, 9 ja 10. Varaus onnistuu helpoiten nettilomakkeella - lomailijoilla on mahdollisuus osallistua lampaiden hoitoon päivittäin. Täältä meiltä ei ole myöskään pitkä matka Tampereen humuun, Ikaalisten kylpylään tai Ellivuoren rinteisiin. Enonselän jää on myös nyt vahvaa, ja siellä on mukavaa ulkoilla.

Reilun viikon päästä eli sunnuntaina 19.2. Nokialla järjestetään Lähiruoka-tapahtuma, jossa olemme mukana. Lähiruokatempaus on Tehdassaaressa klo 11 - 15, ja paikalla on maisteltavana ja myynnissä monenmoisia herkkuja. Linkki tapahtumaan tulossa pian nettisivuille.

maanantai 9. tammikuuta 2017

Tammikuun alun puuhia

Vuosi vaihtui, ja uusi vuosi on alkanut varsin talvisissa merkeissä: lunta tuli sopivasti ennen kovimpien pakkasten alkua, ja nyt sääennusteet lupaavat talvisen sään jatkuvan. Räntää ja luntakin ennusteissa luvataan, mikä hyvä asia kasvien talvehtimisen kannalta. Höttöinen pakkaslumi olisi toivomuslistalla ensimmäisenä, samoin sellainen tasaisesti pikkupakkasella pysyvä sää. Kovat pakkaset ovat omalla tavallaan myös mukavia, mutta aiheuttavat aina hiukan lisävalvontaa mm. vesijohtojen tarkastuksissa.

Karitsoinnit ovat käynnistymässä, ja pain toivottavasti karitsoinnit pääsevät kunnolla vauhtiin. Aika isoja mahoja uuhimammoilla jo onkin, ja mielenkiintoista on taas seurata, millaisia karitsoita tänä vuonna syntyy. Viime vuonna suurin osa karitsoista oli mustia, ja muutama vuosi sitten lähes tulkoon kaikki karitsat olivat pässejä. Täplikkäitä on ollut jokunen joka vuosi - mutta lähinnä sellaisia, joilla on ollut yksi tai kaksi laikkua.

Ensi kesän suunnittelu on täydessä vauhdissa, ja erilaisia kuvastoja ja kataloogeja selataan nyt ajatuksella. Kesätyöntekijöiden haastattelut ovat nyt täydessä vauhdissa - jos ajatuksissa on hakea meiltä kesätöitä, kannattaa soittaa pikapuoleen (p. 0400 - 625 636) ja sopia haastatteluaika.